Originele ‘art happening’ in nijlen

21 mrt 2017 - 12:25

Nieuws

Zaterdag 1 april heeft vanaf 19 uur een ‘Art Happening’ plaats in feestzaal Maydocken, Boshoek 50 in Nijlen. Gert de Keyser, Hugo Dewindt en Jan Vercammen, drie leden van de muziekgroep ‘DeMentAliteit’ stellen een selectie van hun artistiek werk tentoon. Vanaf 21 uur volgt een concert van ‘DeMentAliteit’, waarbij Antwerpse chansons vanuit de buik worden gebracht. De tentoonstelling kan in aanwezigheid van de exposanten ook op zaterdag 8 april van 15 tot 18 uur bezocht worden. Met Jan Vercammen blikten we al even vooruit naar deze artistieke happening.

De artistiek happening heeft plaats op een ongewone locatie?

Jan Vercammen: Feestzaal ‘Maydocken’ bevindt zich op een quasi onvindbare plek, ergens verstopt in het waanzinnige labyrint van de Nijlense pampas. De artistieke happening wordt dan ook voorafgegaan door een ‘soortement’ zoektocht voor de padvinders onder ons. Wie hopeloos verdwaald zou zijn geraakt en daardoor diep depressief zou zijn geworden, mag ons altijd bellen.

De drie exposanten combineren hun artistieke bedrijvigheid met opvallende muziekbeoefening?

Jan Vercammen: Gert de Keyser, Hudo Dewindt en ikzelf zijn lid van de muziekgroep ‘DeMentAliteit’ en tevens kunstschilder. Velen beschouwen ons als ‘rare kwieten’, wat we waarschijnlijk wel zijn en zullen blijven. Daarom willen we de tentoonstelling opvrolijken met een vlaag verpletterende volksmuziek.

‘DeMentAliteit’ is wel een ongewone muziekgroep?

Jan Vercammen: We spelen zigeunerachtige muziek op z’n Antwerps, die beschreven zou kunnen worden als ‘Antwerps chanson vanuit de buik’. De groep bestaat uit Mark Pauwels (tekstschrijver en saxofoon), Gert de Keyser (zang en gitaar), Michel Smets (trekzak), William Deckers (mandoline), Jan Vercammen (basgitaar) en Hugo Dewindt (percussie). De groep bestaat zo’n 8 jaar, repeteert in Antwerpen en trad reeds op op diverse plaatsen in het Antwerpse en de Kempen. Als muzikaal autodidact trad ik toe tot de groep na een ontmoeting met William Deckers. Ieder optreden is een genot voor het oog en een puzzel voor het oor.

Wat kan je kwijt over mede-exposant Gert de Keyser?

Jan Vercammen: Gert de Keyser – geboren op 31 mei 1974 – is een groot man met een klein maar veel bezongen hondje. Hij geeft zijn werken zelden of nooit een titel. Het publiek moet maar zelf uitvissen waarover het gaat. Deze man lijdt een uiterst saai bestaan. Hij staat alle dagen om 6 uur ’s ochtends op, om het goud van de morgenstond eigenhandig te proeven en te keuren en gaat daarna onmiddellijk hartstochtig aan het werk met zijn blauwe bic. Hij wordt niet voor niets ‘Mister Bic’ genoemd, want hij tekent uitsluitend met zijn bic. Zijn godsganse leven streeft hij er naar om zigeuner te worden, wat hij in feite al altijd geweest is.

Wat is er zo opvallend aan Hugo Dewindt?

Jan Vercammen: Hugo – geboren op 30 december 1949 – beschrijft zichzelf als klein van gestalte, maar groot als kunstenaar. Hij hanteert een vrijwel onverstaanbaar Oostvlaams als voertaal. Hij houdt zich onledig met fotografie en het schilderen van portretten in volle verf. Ooit baatte hij een café/galerij uit in het alom bekende Belsele. Hij is ook de drummer van de ‘Swamp Boys’, waarvan ik vermoed dat het een onbscuur ‘Rock-a-Billy’ bandje is. Bij ‘DeMentAliteit’ speelt hij wasbord en ik verzeker U dat hij op dit eenvoudige instrument de meest krankzinnige solo’s ten beste kan geven. Het is de eerste keer dat Hugo zijn werk toont.

Wat moeten we weten van Jan Vercammen ‘himself’?

Jan Vercammen: Ik werd te Lier geboren op 31 december 1951 en ben zowat een duivel-doet-al: schilder, componist, muzikant en schrijver. Ik stel werk tentoon uit verschillende periodes: olie op doek, pastel en acryl op karton en acryl op hardboard. Ik volgde publiciteitstekenen aan de Academie in Antwerpen. In Lier ben ik bekend door mijn Timmermans-illustraties, uitgevoerd in indigo aquarel. Ik was ook de creator van een reeks visionaire prenten ‘De Binding van de Tijd’ – in verschillende soorten bister -, waarvan er verscheidene in een kunstmap werden gebundeld. Enkele jaren geleden publiceerde ik mijn eerste boek ‘Verhalen uit de Natijd’, waarin de avonturen van Jan de Stroper in het hiernaastmaals beschreven worden. Ondertussen is mijn tweede boek zo goed als klaar. Via alternatieve wegen ben ik steeds op zoek naar de waarheid.

Tekst: Herman De Belder

Foto’s Jan Vercammen

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.