08 dec 2023 - 11:09
NieuwsOp 18 december 2013, ondertussen tien jaar geleden, ontving de Orde van het Liers Vlaaike na een lange procedure Europese erkenning als streekproduct. Het Liers Vlaaike werd toen door de Europese Commissie geregistreerd als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Het typische gebakje kreeg Europese erkenning en bescherming tegen namaak.
Het is het eerste product uit de provincie Antwerpen dat het BGA-label kreeg. Op het Europees register van streekproducten die erkend zijn , staan ongeveer 600 producten vermeld die erkend zijn. Daartoe behoren balsamicoazijn uit Modena, zuurkool uit de Elzas, ajuinen uit Madeira, oesters uit Normandië, Serrano-ham en het Liers Vlaaike. De vier bakkers die aangesloten zijn bij de Orde van het Liers Vlaaike gaan de tiende verjaardag van de erkenning feestelijk vieren en de bevolking trakteren op de lokale lekkernij. De bakkers zijn: ArtisAlan, Antwerpsesteenweg 150, Brood en Banket Kesselaers, Lisperstraat 118, Ambachtelijke bakker De Bakker, Frederik Peltzerstraat 48 en Leon, Kessel-Dorp 55. Zaterdag 16 en zondag 17 december worden vanaf 14 uur en zolang de voorraad strekt, Lierse Vlaaikes uitgedeeld in het stadhuis. Op hetzelfde moment heeft op de bovenverdieping van het stadhuis de kerstprocessie van Frans Van Bostraeten en Nest Vandenbroeck en op de Grote Markt de kerstmarkt plaats. Visit Lier zal op beide dagen uitzonderlijk open zijn van 13.30 tot 17 uur. In de loop van 2024 zal de Orde nog met enkele activiteiten uitpakken om de erkenning in de verf te zetten.
Tekst DéBé