Opnieuw & co: koploper inzake hergebruik

26 jul 2016 - 17:45

Nieuws

Goederen hergebruiken is beter dan recycleren, verbranden of storten van afval. Daarom wordt in Vlaanderen al jaren sterk ingezet op hergebruik. Vandaag zijn er 30 kringloopcentra die samen 131 kringloopwinkels in Vlaanderen uitbaten.

Het succes van deze sector wordt uitgedrukt in kilogram hergebruik per inwoner en per jaar. In Vlaanderen werd vorig jaar voor het eerst 5 kilogram per inwoner in hergebruik gebracht. Kringwinkel Opnieuw & Co behaalde reeds vier geleden in 2012 dit cijfer. De inwoners van de tien gemeenten waar Opnieuw & Co herbruikbare goederen inzamelt doen massaal en actief mee. Deze tien gemeenten zijn: Boechout, Duffel, Edegem, Hoven Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen en Ranst.

De goederen worden op vier verschillende manieren ingezameld. Spullen worden binnengebracht in de kringwinkels van Opnieuw & Co, die gelegen zijn in Duffel, Kontich, Lier, Mortsel en Kessel en aan het magazijn in Mortsel. In deze tien gemeenten worden ook gratis goederen opgehaald. De herbruikbare spullen moeten op het gelijkvloers klaar staan en indien ze niet in hun geheel door de voordeur kunnen, gedemonteerd zijn. Het demonteren van goederen, het naar beneden halen van een verdieping en het weghalen van volledige inboedels kan ook mits betaling. Hiervoor wordt gratis een offerte gemaakt. Verder staan er kledingcontainers langs de weg en kunnen herbruikbare goederen op de containerparken van de tien gemeenten afgegeven worden.

In 2015 werd er per inwoner meer dan 8 kilogram in hergebruik gebracht in de tien gemeenten samen. OVAM verwacht dat de kringwinkels in Vlaanderen er voor zorgen dat tegen 2020 7 kilogram wordt ingezameld. Sinds 2014 zit opnieuw & Co reeds aan dit cijfer. Het is de verwachting dat dit tegen 2020 14 kilogram zal zijn. De verschillen binnen de tien gemeenten zijn groot. In Ranst haalt men nog geen 4 kilogram aan hergebruik per inwoner. Dan volgen Lint, Boechout, Nijlen, Edegem, Hove en Lier. Duffel scoort het hoogst en is koploper in Vlaanderen met 13 kilogram per inwoner. Op de tweede plaats komt Mortsel en op de derde plaats Kontich. De hoge participatiegraad van de 200.000 inwoners van de tien gemeenten is een voorbeeld voor Vlaanderen. Heel wat goederen krijgen zodoende een nieuw leven. Niet alleen de afvalberg wordt gevoelig kleiner, ook de tewerkstelling van mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt vaart er wel bij.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.