18 dec 2022 - 14:46
NieuwsZoals eerder gemeld gaat de kringwinkel van Opnieuw & Co in Nijlen – een megastore van 1.500 vierkante meter – op 18 december onherroepelijk dicht. De sluiting zat er al een tijd aan te komen, maar werd versneld door de hoge energiekosten en de gestegen lonen. Volgens directeur Koen Goemans worden de kringwinkels die zorgen voor minder afval, minder CO2 en meer sociale tewerkstelling al jaren stiefmoederlijk behandeld door de Vlaamse overheid.
Een kringwinkel kan niet zonder steun van de overheid. Opnieuw & Co heeft lange tijd een beroep kunnen doen op het OCMW van Antwerpen. In het kader van een activeringstraject naar de reguliere arbeidsmarkt werden via het OCMW 200 leefloners tewerk gesteld. Vandaag gaat het nog om 120 personen, of 80 minder. Opnieuw & Co is het OCMW zeer dankbaar, omdat op deze manier het lokaal producthergebruik kon verviervoudigd worden van 5 naar 20 kilogram. Voor hun inspanningen op het vlak van de sociale tewerkstelling ontvangen de kringwinkels financiële steun van Vlaanderen. De activiteiten worden op geen enkele andere manier gefinancierd. De Vlaamse overheid en OVAM zorgen niet voor enige noemenswaardige financiële steun op het vlak van de circulaire economie. 97 miljoen kilogram aan goederen gaan elke jaar verloren voor hergebruik. 15.000 mensen zouden extra kunnen tewerkgesteld worden in de circulaire economie bij kringwinkels. Volgens het principe van de vervuiler betaalt, zou Vlaanderen een hergebruikvergoeding moeten invoeren op elk nieuw product dat wordt gekocht.
Naar het voorbeeld van Recupel kan de hergebruikvergoeding gaan naar een op te richten Vlaams Hergebruikfonds, wat dn financiële steun kan verlenen aan kringwinkels. Wat de tewerkstelling in Nijlen betreft, kunnen op 4 leidinggevenden na alle 28 medewerkers in dienst blijven en in een andere vestiging van Opnieuw & Co tewerkgesteld worden. Vanaf 18 december kunnen geen goederen meer worden afgegeven in de kringwinkel in Nijlen. Met herbruikbare goederen kan de bevolking terecht op het containerpark van Nijlen of op een ander geefpunt van Opnieuw & Co. In Nijlen wordt verder 4 maal per jaar huis-aan-huis textiel opgehaald. Herbruikbare goederen kunnen nog steeds op afspraak worden opgehaald. De vestiging in Nijlen gaat toe omdat het een duur huurpand betreft en ze moeilijk te bereiken is voor de medewerkers. Na de sluiting zal helaas een half miljoen goederen verloren gaan voor hergebruik en bij het afval terecht komen. Zodoende gaat 250.000 kilogram CO2-emissie meer de lucht in. Steeds volgens Koen Goemans heeft het gemeentebestuur van Nijlen Opnieuw & Co steeds maximaal gesteund. De afvalintercommunale IOK daarentegen doet al jaren niets voor lokaal hergebruik.
Tekst: DéBé
Foto: Opnieuw & Co