Openmonumentendag in Lier

29 aug 2018 - 14:57

Nieuws

Zondag 9 september heeft in Vlaanderen de 30ste Openmonumentendag plaats. Het thema is ditmaal ‘Erfgoed in Europa’. In het kader hiervan worden ook in Lier meerdere activiteiten voorzien.

Fietsers hebben de keuze uit 2 routes om hoven en hoeves in en rond Lier te ontdekken. De eerste route is ruim 18 kilometer lang en voert de deelnemers langs enkele historische hoeves in Koningshooikt, zoals de hoeve ‘Klooster 12’ in de Ceciliastraat 6, ‘Domus Silva’ in de Bossen 16 en de ‘Farm of Inspiration’ in de Beekstraat 81. De tweede route trekt richting Hagenbroek, de Donk en Hoog-Lachenen, is 22 kilometer lang en doet o.m. de Hulsthoeve in de Hulststraat 70 aan. Een routebeschrijving met historische weetjes kan de dag zelf bekomen worden bij Visit Lier, Grote Markt 58 of aan de infostand in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in de Koepoortstraat.

Onder leiding van een natuurgids kan ook deelgenomen worden aan 2 wandelingen. De wandeling richting Neerloop is 8 kilometer lang en duurt 2.30 uur. Onderweg wordt halt gehouden aan de 17de eeuwse Jezuïetenhoeve en de Kartuizershoeve met poort en duiventoren. Groepen van maximum 20 personen vertrekken om 10.30, 11, 14, 14.30, 15 en 15.30 uur aan de voetgangersbrug aan het Sionsplein. Daarnaast is ook een Werelderfgoedwandeling van 2 kilometer mogelijk. Deze leidt de deelnemers via het Unesco werelderfgoed in Lier zoals het belfort en het begijnhof en verder de godshuizen en de beiaardtoren van de Sint-Gummaruskerk. De wandeling kan op eigen houtje gemaakt worden. Documentatie en informatie is beschikbaar bij Visit Lier en aan de infostand in de SASK.

In de Sint-Gummaruskerk voorzien de gidsen van Toerisme Pastoraal en de medewerkers van de onthaalbalie tussen 10 en 17 uur doorlopend een barokwandeling. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het werk van 17de eeuwse schilders, beeldhouwers en zilversmeden die hun stempel hebben gedrukt op religieuze kunstwerken én aan het werk van Peter Paul Rubens en zijn tijdgenoten. P.P. Rubens liet ook in Lier sporen na. Zo schilderde hij voor de kleermakers een drieluik met Sint-Franciscus, dat bij het einde van de 18de eeuw werd meegevoerd naar Frankrijk. Tijdens de rondgang wordt eveneens aandacht besteed aan de preekstoel, de altaren, het reliekschrijn van de Heilige Gummarus, kantwerk, kazuifels en antipendia.

Tenslotte kan van 14 tot 17 uur een bezoek worden gebracht aan het Huis van Oscar in de Vredebergstraat 6. In deze burgerwoning uit de 19de eeuw woonde kunstschilder Oscar Van Rompay (1899-1997). In het ‘atelier van Oscar’ kan voor 1 euro (ipv 2,50 euro) de tijdelijke tentoonstelling bezocht worden. In de museumtuin kan een drankje genuttigd worden en uit de ‘tuin van Jeanne en Oscar’ kunnen biologisch geteelde groenten en fruit aangekocht worden.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.