Open monumentendag kent ruime weerklank

12 sep 2016 - 11:27

Nieuws

Tijdens de jongste Open Monumenten Dag vormde de Kapucijnenvest en de directe omgeving het epicentrum van de uitzonderlijk opengestelde monumenten. Een massa belangstellenden greep dan ook het aanbod aan om een kijkje te nemen achter de schermen van het klooster van Sint-Ursula en dit van de Arme Klaren – Coletienen.

Aan Sint-Ursula stond een ganse dag een lange rij nieuwsgierigen, die met mondjesmaat werden toegelaten voor een begeleide rondgang doorheen het gigantisch gangencomplex, de prachtig gerestaureerde feestzaal, de octogonale kapel en langsheen de erekoer en de andere architectonische pareltjes. Het klooster van Sint-Ursula werd in 1839 door de Zusters Ursulinen aangekocht, doch grotendeels vernield bij de beschieting van de stad in 1914. Tussen 1919 en 1921 werd het heropgebouwd.

Even verder ging met de openstelling van het klooster van de Arme Klaren – Coletienen voor velen een ongekende wereld open. Sinds 1994 huist hier ‘De Brug’, een gemeenschap die geïnspireerd wordt door de gasthuisspiritualiteit. In de kapel voerde het ensemble ‘Sognabile’ prachtige kamermuziek uit. Steeds via de Kapucijnenvest kregen de bezoekers toegang tot het Handbogenhof, het voormalige oefenterrein van de middeleeuwse handbooggilde Sint-Sebastiaan. Leden van de Koninklijke Moed en eendracht – Sint-Sebastiaansgilde gaven er demonstraties en initiaties handboogschieten.

Ook de andere opengestelde monumenten zoals de Sint-Gummarustoren en de Sint-Gummaruskerk, waar de focus lag op de 500-jarige Colibranttriptiek, de kopie van de Lijkwade van Turijn en de koninklijke glasramen, alsook het eveneens 500-jarige Spui, genoten een ruime belangstelling. Dit was eveneens het geval voor de tentoonstelling in het Huis van Oscar – waar ‘naakten’ van de meester werden geëxposeerd – en in de Gevangenenpoort – waar voorwerpen van de archeologische opgravingen op de Duwijcksite te bewonderen waren.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.