Open monumentendag in Lier

24 aug 2016 - 11:15

Nieuws

Op zondag 11 september heeft in Vlaanderen de 28ste editie van de Open Monumentendag plaats. Ook in Lier kunnen bij deze gelegenheid tal van historische locaties bezocht worden. Ditmaal ligt de focus op het verleden van de Kapucijnenvest.

Van 10 tot 18 uur kan een bezoek gebracht worden aan de campus van Sint-Ursula met de typerende schoolgangen, kapel en feestzaal. Vanaf 14 uur worden de deuren open gezet van het voormalige klooster van de Arme Klaren – Coletienen. Sinds 1994 is het de thuishaven van De Brug, een gemeenschap met een gasthuisspiritualiteit. Tussen 14 en 16 uur wordt in de kapel kamermuziek gebracht door ‘Sognabile’. Ook het Handbogenhof speelt een centrale rol tijdens de Open Monumentendag. De benaming verwijst naar de oude oefenterreinen van de middeleeuwse handbooggilde Sint-Sebastiaan. Van 14.30 tot 17 uur worden hier demonstraties boogschieten gegeven door leden van de Koninklijke Moed en Eendracht vzw Sint-Sebastiaansgilde.

Elders in de stad hebben van 14 tot 17 uur gidsenbeurten plaats in de Sint-Gummaruskerk. Speciale aandacht gaat uit naar het 500-jarig bestaan van de Colibranttriptiek, van de kopie van de Lijkwade van Turijn en naar de koninklijke glasramen. Onder begeleiding van een stadsgids kan de Sint-Gummatrustoren om 11, 11.30, 15 en 16.30 uur beklommen worden in groepen van maximum 25 personen. Vooraf reserveren is noodzakelijk bij ‘Visit Lier’, de dag zelf vanaf 10 uur. In het ‘Huis van Oscar’ in de Vredebergstraat 6, is van 14 tot 17 uur een bezoek mogelijk aan de tentoonstelling ‘Met Oscar uit de kleren’ en aan de tuin van Oscar. De toegangsprijs bedraagt 1 euro in plaats van 2,50 euro. In de Gevangenenpoort organiseert ArchoLier van 10 tot 18 uur de tentoonstelling ‘Romeinen op Duwijck’, over de archeologische opgravingen op de site van Duwijck in 2014. Deze tentoonstelling kan nog bezocht worden op 17 en 18 september. Naar aanleiding van het 500-jarig bestaan van het Spui houdt de Sociëteit van de Schaepshoofden van 14 tot 18 uur andermaal een opendeurdag. Tijdens de Open Monumentendag kan deelgenomen worden aan een familiezoektocht, waarvan de opdrachten te vinden zijn aan de monumenten.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.