Open monumenten dag in Lier

29 aug 2014 - 12:53

Nieuws

Zondag 14 september heeft in Vlaanderen de jaarlijkse open monumenten dag plaats. Deze staat ditmaal in het teken van het thema: ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’. Van 10 tot 18 uur kunnen in Lier 6 historische monumenten – w.o. 2 privé-woningen – bezocht worden.

In het stadhuis – dat te betreden is via de achterkant van het gebouw -, gaat de aandacht naar de vertrekken van de conciërgewoning, de diensttrap naar de zolder en het dakgebinte van de zolder.

Aan de Vismarkt 11 kan het middeleeuwse ‘Steen’ bezocht worden. Het gebouw werd opgetrokken in 1393 en maakte deel uit van de oudste stadsomwalling. In de 16de eeuw deed het dienst als stadsgevangenis. Later werd het als opslagplaats verhuurd aan het bakkersambacht en kreeg het de benaming ‘Bakkerstoren’.

Aan de Baron Opsomerlaan 60 worden de poorten van de voormalige schoenfabriek Van der Wee opengesteld voor het publiek. Hier wordt vooral de dakconstructie in de kijker gezet.

Eveneens aan de Baron Opsomerlaan maar op het nummer 44, kan het woonhuis van stadsbouwmeester Meulepas bezocht worden.

Tenslotte maken ook de Sint-Gummaruskerk en de toren deel uit van het programma. In de kerk zijn vanaf 13 uur rondleidingen voorzien, met bijzondere aandacht voor de schade die de kerk opliep tijdens wereldoorlog I. Mits reservatie vooraf bij Toerisme Lier kan ook de toren beklommen worden. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen op hun manier een ontdekkingstocht maken langs de opengestelde monumenten. Aan ieder monument is een opdrachtenblad verkrijgbaar en moeten leuke doe- en denkvragen beantwoord worden.

Meer informatie in verband met de open monumenten dag is te bekomen bij Toerisme Lier (03-8000 555) en bij Uit in Lier (03-488 06 79).

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.