Nieuwbouwproject ‘oude gasfabriek’ opgestart

26 feb 2014 - 13:06

Nieuws

Begin deze week werd de eerste steen gelegd van het nieuwbouwproject op de site van de voormalige gasfabriek aan de Frederik Peltzerstraat. In deze groene omgeving komen 135 woongelegenheden – w.o. 34 assistentiewoningen – waarvan er al 115 verkocht zijn.

De oude gasfabriek werd gebouwd in 1856 en tot in 1905 geëxploiteerd door de stad. Toen de gasproductie werd beëindigd, leek de bodem erg vervuild. Het terrein speelde vervolgens een pioniersrol op het gebied van de bodemsanering van oude gasfabrieken in een stedelijk gebied. Nadat het bodemonderzoek in 2004 werd afgerond, sloot de stad in 2008 een overeenkomst af met de NV Liras, een dochteronderneming van PSR. In het najaar van 2013 kon eindelijk werk gemaakt worden van de sanering.

Op de site komen vier bouwvolumes. Langs de Frederik Peltzerstraat wordt het poortgebouw opgetrokken, met op het gelijkvloers vier commerciële ruimtes w.o. een horecazaak. De eerste bewoners kunnen allicht hun intrek nemen omstreeks midden 2016.

Burgemeester Frank Boogaerts noemde zich opgelucht met het project, waardoor een dreigende stadskanker eindelijk verdwijnt. Over de sanering van de vervuilde site werd al 15 jaar lang gesproken. Met de omwonenden werd veelvuldig overleg gepleegd, met het gevolg dat de plannen in functie van een compromis werden aangepast. De burgemeester hoopt dat ook een oplossing wordt gevonden op het vlak van de mobiliteit, met de vaak gesloten spooroverweg van Lisp vlak in de buurt.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.