Nieuw archief plechtig geopend

22 mrt 2016 - 17:14

Nieuws

In een nieuwbouw aan het Paradeplein heeft burgemeester Frank Boogaerts het nieuwe archief van de stad en het OCMW plechtig geopend. Sinds midden februari hebben 26 verhuiswagens 24.500 archiefstukken en dozen verhuisd van achtereenvolgens het oud archief boven de bibliotheek aan het Kardinaal Mercierplein en het Schaeckbert aan de Grote Markt naar de nieuwe vestiging.

De aanzet tot de verhuis van het archief werd gegeven in 2015 onder leiding van stadsarchivaris Luc Coenen. Sinds het begin van 2016 stonden de 2 nieuwe medewerkers van het archiefteam – samen met de vrijwilligers – voor de uitdaging om de verhuis binnen de 6 weken te realiseren. Het nieuwe archief van de stad en het OCMW bevindt zich in een nieuwbouw naast het Sociaal Huis aan het Paradeplein. De dienst beschikt er over een onthaalruimte, kantoorruimte en een leeszaal. Het archief zelf is ondergebracht in de kelderruimte onder het Sociaal Huis.

De archiefstukken van voor 1900 blijven voorlopig nog in het archief boven de bibliotheek aan het Kardinaal Mercierplein. Het gaat om bevolkingsregisters, registers van de burgerlijke stand en parochieregisters. Dit onderdeel wordt vaak geraadpleegd voor genealogisch onderzoek door zo’n drie vierde van de 600 bezoekers per jaar. De digitalisering van de archiefstukken heeft een duidelijke invloed op het bezoekersaantal, vermits heel wat stukken on-line raadpleegbaar zijn.

Na deze dubbele verhuis begint het werk, volgens de burgemeester, pas echt voor het archiefteam. Meer dan 3 kilometer archief moet immers doos na doos, rek na rek, grondig nagekeken, geïdentificeerd en geïnventariseerd worden. Zo is een efficiënte en klantvriendelijke ontsluiting voor raadpleging en onderzoek mogelijk. Tot slot ging een woord van dank naar iedereen die heeft bijgedragen tot de succesvolle verhuisoperatie.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.