Netedag 2019 in Lier en vallei kleine nete

31 aug 2019 - 15:30

Nieuws

Zondag 22 september heeft in Lier en in de vallei van de Kleine Nete tussen Lier, Emblem en Viersel, de Netedag 2019 plaats. Het initiatief gaat uit van de stad Lier, de provincie Antwerpen, de Regionale Landschappen Rivierenland, de Voor-Kempen, Kleine en Grote Nete en tal van andere partners zoals de Agentschappen Natuur en Bos, Onroerend Erfgoed, Wegen en Verkeer, de Vlaams Milieumaatschappij en de Vlaamse Waterweg. De focus wordt die dag gelegd op het strategisch project ‘Veerkracht in de vallei van de Kleine Nete’ en het hefboomproject ‘Landschapspark Pallieterland’.

Op diverse locaties zijn meer dan 40 activiteiten voorzien. Ze hebben plaats van 11 tot 18 uur op de evenementenweide in het stadspark van Lier, de watersportweide aan de Emblembrug langs de Kesselsesteenweg, de natuurweide aan de Molternetebrug aan de Nijlensesteenweg op de grens van Emblem, Nijlen en Viersel, aan de Sionsbrug in Lier, de jachthaven van Emblem, het Badhuis en de Steenbeemden. Op de evenementenweider wordt om 11 uur de aftrap gegeven. Om 12 en 15 uur vertrekt een wandeling naar het landschapspark Pallieterland met speelbos en het overstromingsgebied in de Polder van Lier in het kader van het Sigmaplan. Om 14 en 16 uur volgt de Grote Getijdenshow en om 15 en 17 uur wordt opgetreden door de Kesselse coverband. Doorlopend kunnen boottochtjes op de Binnennete gemaakt worden, zorgen leden van de kanoclub voor initiatie, is een ontmoeting mogelijk met de Woudvrouw en kan een infomarkt bezocht worden.

Hapjes en drankjes worden geserveerd op het terras met zicht op het begijnhof, in het cafeetje van Natuurpunt en aan de foodtruck van Oscar. Aan de watersportweide vertrekken om 11 en 14 uur wandelingen naar het natuurgebied het Zomerklokje en om 15 uur naar het Beemdendorp. Aan de infomarkt wordt deelgenomen door o.m. de regionale landschappen, de gemeente Ranst en Sport Vlaanderen en worden de projecten van de Netevallei voorgesteld. Om 13.30 uur start de roeiclub Oar met demonstraties regatta in de Oxford stijl. Om 14.30 uur wordt opgetreden door de Klaproos. Al die tijd kan genoten worden van het Netebier, de lokale gin, frisdranken en een verse pizza. In het nabijgelegen Badhuis kan een tentoonstelling over de historiek ervan bezocht worden. Aan de natuurweide op de grensscheiding van Emblem, Nijlen en Viersel gaan om 11, 13, 14.30 en 16 uur wandelingen naar het natuurgebied Viersels Gebroekt van start.

Om 11.30, 13.30 en 15 uur kan deelgenomen worden aan de wandeling ‘beleef de rivieren’ en vanaf 14.30 uur kan vrij gewandeld worden. De infomarkt omvat hier van 11 tot 18 uur een interactieve infostand over het beheer van waterlopen en vismigratie, de tentoonstelling waterkwaliteit, zoetwatervissen en bevers, de voorstelling van de nieuwe brug met een 3D-bril, kaart- en fotomateriaal van ingrepen aan waterlopen en demonstraties. Ter plaatse kan geproefd worden van pannenkoeken en van biosapjes ‘Drie Wilgen’. Aan de Sionsbrug in Lier vertrekt om 13.30 en 15.30 uur een wandeling van Natuurpunt naar het natuurgebied van Nazareth-Zuid en om 14.30 uur aan ‘Oud Lier’ een erfgoedwandeling door het beschermd landschapen het dal van de Kleine Nete. Aan de jachthaven van Emblem vindt nog een tentoonstelling over de retroligweide plaats. Verplaatsingen tussen de verschillende locaties kunnen gemaakt worden met een treintje, een boot, een huifkar of per fiets.

Tekst: DéBé

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.