Natuurpunt afdeling de wielewaal viert 70-jarig bestaan

16 okt 2017 - 12:47

Nieuws

Onder een weldoende nazomerzon had in de prachtige omgeving van de Vogelzangstraat in Nijlen het tweede luik van de viering van 70 jaar Natuurpunt, afdeling de Wielewaal, plaats. De viering werd ingezet met een bezoek onder leiding van natuurgidsen aan het Zomerklokjesproject in het grensgebied van Nijlen, Lier en Ranst. Nadien volgde het officiële gedeelte met meerdere toespraken.

Voorzitter Marc Vermylen prees in zijn welkomstwoord de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers, die zich onverdroten inzetten voor het behoud van de natuur in eigen streek. Het Zomerklokjesproject bestempelde hij als een voorbeeld. Met subsidies van het Europese Life+-project, werd de prachtige natuur in de Netevallei hersteld en werden tal van illegale percelen gesaneerd. De voorzitter begroette in het bijzonder stichtend ere-lid Henri Jansen, die 70 jaar geleden samen met Roger Peeters en Paul Van Dessel aan de basis van de afdeling lag.

Als vertegenwoordiger van de gemeente Ranst drukte schepen Tinne Muyshondt haar waardering uit voor de inzet en de verwezenlijkingen van de jubilerende afdeling. De Lierse schepen Lucien Herijgers, zelf lid van Natuurpunt, verwees naar de 45.000 euro financiële steun die door de stad verleend wordt voor de aankoop van natuurgebied. Paul Verbeeck, burgemeester van Nijlen, benadrukte het belang van het natuurbehoud en van het behoud van groene ruimte. In dit opzicht is Nijlen goed bedeeld met het gebied van Kruiskensberg, het Hofke, het Goor, de Kesselse Heide, het Fort van Kessel, het Hoogbos, het Elzenbos, het Soldatenbos, het Beekpark en de vallei van de Grote en de Kleine Nete. Hij was vol lof voor de inbreng van de Wielewaal in de milieuraad en op het terrein.

Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt, benadrukte de belangrijke rol van de vrijwilligers, die blijk geven van een grote betrokkenheid. De pioniers van het eerste uur, met Henri Jansen op kop, werden bedacht met een attentie. Op muziek van Armand Preud’homme werd nog een muzikale ode gebracht aan het Zomerklokje, een wettelijk beschermde plant. Tom Mariën en Cis Peeters zorgden aansluitend voor een poëtische en literaire hulde aan de natuur in de Netvallei. In de oranjerie van de gastfamilie werd een PP getoond over het ontstaan van de afdeling, zorgde ere-schepen Herman De Voeght voor een collage van historische documenten en foto’s en kon een boodschap in het jubileumboek geschreven worden.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.