N-va gaat voor voelbare verlaging van ivarem-taks

15 mei 2018 - 09:23

Nieuws

De N-VA Lier-Koningshooikt stelt in haar verkiezingsprogramma een sociale en rechtvaardige verlaging van de IVAREM-bijdrage en een nieuwe aanpak van de OCT-problematiek voor. Voor alleenstaanden wordt de taks meer dan gehalveerd. Een gemiddeld gezin zal meer dan één derde minder betalen.

Burgemeester Frank Boogaerts: ‘In 2013 hebben alle 11 gemeentebesturen uit de regio de IVAREM-bijdrage aanvaard en tijdens de huidige beleidsperiode correct geïnd. Voor de volgende legislatuur stelt de N-VA een aantal sociale en rechtvaardige correcties voor. Naast een algemene verlaging is het vooral de bedoeling om de overdreven kost voor alleenstaanden aan te passen’. Volgens het voorstel wordt de jaarlijkse IVAREM-bijdrage van 54 euro per gezin, teruggebracht tot 19 euro voor alleenstaanden en 39 euro voor een koppel. Per minderjarig kind of extra bewoner komt daar 5 euro bij. Het maximaal bedrag per gezin zal 49 euro bedragen. Voor alleenstaanden wordt de taks meer dan gehalveerd, terwijl een gemiddeld gezin meer dan één derde minder zal betalen. De stadskas zal 300.000 tot 350.000 euro per jaar meer betalen, doch dit bedrag is betaalbaar.

De N-VA wil ook het probleem van de slecht functionerende ondergrondse afvalcontainers (OCT’s) en de afspraak met IVAREM herzien. De stad Lier moet rechtstreeks contact hebben met de OCT-leverancier en bij defecten van het systeem een financiële sanctie rechtstreeks kunnen verhalen bij de leverancier. Een akkoord met IVAREM is de vereiste voor verdere samenwerking na 2021.

Volgens schepen Lucien Herijgers is de tweemaandelijkse gratis ophaling van de roze zakken met gemengde plastics een succes. Vanaf 1 juni en tot 31 december zullen de roze zakken dan ook maandelijks opgehaald worden. Deze wijziging vertegenwoodigt voor de stad naast de jaarlijkse kostprijs van 51.114 euro, voor de bijkomende ophalingen van 1 juni tot 31 december bijkomend 23.600 euro.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.