15 jun 2017 - 13:19
NieuwsReeds enkele jaren engageert Mivas zich om haar werknemers te sensibiliseren om op een duurzame manier naar het werk te komen. Werknemers die te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer naar het werk komen, of die een wagen delen om zich van en naar het werk te verplaatsen, werden beloond met een mobiliteitslunch. Deze was netjes verpakt in een draagtas met koelelement.
Volgens directeur Frank Jansen, mobiliteitscoördinator Hilde Siebens en mobiliteitsmedewerker Hilde Op de Beeck, heeft Mivas de voorbije jaren op dit vlak talrijke investeringen gedaan. Zo werden bedrijfsfietsen aangekocht voor wie 50% van het woon-werkverkeer met de fiets maakt, werden fietsenstallingen en douches geïnstalleerd en fietsvergoedingen ingevoerd. Eén van de omkaderingsleden volgde een opleiding fietshersteller en kan voor het onderhoud en de herstelling van de fietsen rekenen op, de steun van doelgroepmedewerkers. De betrokken kunnen gratis genieten van fietsaccessoires zoals fluo vestjes, fluo regenschermen, helmen, regenkledij, fietstassen, sloten e.d.m. Om de sensibiliseringscampagne omtrent zichtbaarheid in het verkeer te ondersteunen, werd een personeelsfeest met als thema ‘Fluo’ ingericht. Eén tot twee keer per jaar wordt een mobiliteitsontbijt of lunch georganiseerd voor wie op een duurzame manier naar het werk komt. Wie het vaakste met de fiets naar het werk komt en wie het meeste aantal kilometers aflegt, wordt in de bloemetjes gezet en bedacht met een geschenkbon.
In samenwerking met de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde werd een opleiding ‘Veilig in het Verkeer’ georganiseerd. Om het carpoolen mogelijk te maken werd een shuttlebus aangekocht. Om de aandacht te blijven vestigen op de thematiek werd een mobiliteitsnieuwsbrief uitgegeven en werden ad valvas affiches uitgehangen. Al deze investeringen worden voor 50% gefinancierd door het Pendelfonds van de Vlaamse Overheid, dat momenteel het vierde en laatste jaar ingaat. Dit jaar worden nog enkele parkeerplaatsen voorzien, dicht bij de ingang van de werkplaatsen voor carpoolers en worden bijkomende bedrijfsfietsen besteld. Al deze investeringen hebben een duidelijke impact. Zo steeg het aantal werknemers dat zich voor meer dan 50% met de fiets verplaatst voor het woon-werk verkeer, van 60 bij de start van het project tot 130 personen. Het gebruik van de trein is gestegen van 22 naar 54 personen en ook het aantal carpoolers is verdubbeld.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM