Mivas lanceert nieuwe flexibele wasstraat

04 dec 2023 - 21:10

Nieuws

Om in te zetten op de circulaire economie en een duurzame toekomst, heeft maatwerkbedrijf Mivas een nieuwe flexibele wasstraat in combinatie met afvulmogelijkheden gelanceerd. Herbruikbare verpakkingen van verschillende materialen, groottes en doeleinden, worden zodoende gewassen. Bij Mivas wordt al langer gestreefd naar een duurzame manier om verpakkingen te realiseren.

Bij gelegenheid van de voorstelling van de nieuwe wasstraat gaf Algemeen Directeur Johan Kredyt een overzicht van de verschillende activiteiten van het maatwerkbedrijf, dat werkgelegenheid biedt aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mivas bestaat ondertussen 55 jaar, telt 720 werknemers en heeft 3 grote vestigingen: 2 in Lier en 1 in Rumst. Het maatwerkbedrijf beschikt verder over een groendienst, een strijk- en een schilderdienst en beheert het sociaal restaurant en de sociale kruidenier. Bij wijze van primeur deelde hij mee dat medewerkers van Mivas in april 2024 tewerkgesteld worden in het nieuwe distributiecentrum van Kelloghs in Mechelen. Bij Mivas worden vooral verpakkingsactiviteiten uitgevoerd en staat het streven naar kwaliteit voorop, wat blijkt uit de toegekende certificaten. Traditioneel bestaat een groot deel van de verpakkingsactiviteiten uit wegwerpplastiek. In het kader van het streven naar een duurzame, ecologische en circulaire toekomst, wordt binnen het bedrijf al langere tijd aan ecologische alternatieven gewerkt. Zo worden al Bandall-verpakkingen met minder plastiek en verpakkingen in thuis composteerbare folie of folie met recyclaat aangeboden.

Om grondstoffen te sparen en de afvalberg te verkleinen, worden nu ook herbruikbare verpakkingen aangeboden. Hierbij speelt de nieuwe wasstraat een belangrijke rol, zoals bleek uit de toelichtingen door Esther Noëth en Karin Verhaegen. Bij Mivas kunnen verschillende materialen worden gewassen: kunststof, glas, porselein, aluminium en dit zowel voor food als non-food. De wastemperatuur en de gebruikte detergenten worden geautomatiseerd en nauwkeurig opgevolgd op het vlak van hygiëne. In afwachting van het voorzien van een kwaliteitslabel, heeft het bedrijf alvast een protocol uitgewerkt dat steunt op een visuele controle en testen. De hal waarin de wasstraat werd geïnstalleerd is onderverdeel in een ‘vuile’ en een ‘propere’ ruimte. De wasstraat is ook voorzien van een buffervat, zodat een groot deel van het water kan hergebruikt worden. Bovendien werden bijkomende zonnepanelen geplaatst om het verhoogde energieverbruik te compenseren. De wasstraat (machines en inrichting van de bedrijfshal) vertegenwoordigt een investering van 650.000 euro. Hiervan wordt 260.000 euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.