Massale overrompeling van binnenstad voor ommegang

29 sep 2015 - 00:01

Nieuws

13 eeuwen nadat hij op het eilandje Nivesdunk neerstreek, laat Sint-Gummarus zich nog altijd gelden. Zo zorgde hij er voor dat de Gummarusfeesten 2015 met een weldoende nazomerzon begenadigd werden. Een massa kijklustigen overrompelde dan ook de binnenstad, om voluit te genieten van de historische recreatie en de luisterrijke ommegang. Lierke-Plezierke beleefde een absolute hoogdag.

Het uitgangspunt voor de historische recreatie was het huwelijk van Johanna van Castilië en Filips de Schone, dat in 1496 in de Sint-Gummaruskerk werd voltrokken. Ruim 1.000 figuranten zorgden er voor dat Lier opnieuw werd ondergedompeld in de sfeer van het einde van de 15de eeuw. Na de blijde intrede van Johanna en Filips en de Spaanse en Bourgondische delegatie, werden op ruim 30 plaatsen met concentraties in de schaduw van de Sint-Gummaruskerk, op de Grote Markt, de Vismarkt, het Felix Timmermansplein, het Zimmerplein en in het begijnhof, middeleeuwse taferelen opgeroepen. Blikvangers waren o.m. de middeleeuwse markt, de middeleeuwse bruiloft, het middeleeuwse banket, het Spaanse zigeunerkamp, de pestprocessie en de talrijke legendarische volksfiguren.

Het hoogtepunt van de dag was de rondgang van de ommegang, die werd aangekondigd met beiaardmuziek. In de feestelijk bevlagde straten verdrong de massa zich langs het parcours. De stoet werd geopend door Thebaanse blazers. Voor de muzikale noot zorgden verder het Orkest van de Reizende Maan, de stadsharmonie Leo XIII en het harmonieorkest De Nachtegaal uit Ranst. Een vaste waarde vormden andermaal de Lierse Keersters. Een praalwagen met het wonder van de boom, de bron en de adder, ging de vendelgroep van de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo en de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde van Zandhoven vooraf. Een kudde schapen verwees naar de bijnaam van de Schapenkoppen. Getrokken door stevige Brabantse paarden volgden de wagen met de leeuw en de maagdenberg, de hellewagen en ’t Schip van ’s Lands Welvaren. Voor de apotheose zorgden de fabeldieren – de kameel en de olifant -, de voltallige reuzenfamilie en het nieuwe Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen, dat de algemene bewondering wegdroeg.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.