Massale belangstelling voor sint-gummarusprocessie

13 okt 2014 - 00:58

Nieuws

De jaren volgen elkaar op, maar ze gelijken niet op elkaar. Zo moest de Sint-Gummarusprocessie zich vorig jaar wegens de barre weersomstandigheden beperken tot een dubbele rondgang in de collegiale kerk. Dit jaar lokte de zonovergoten nazomer de grote massa naar het parcours. De editie 2014 had dan ook een bijzondere betekenis.

Het was immers precies 1.300 jaar geleden dat de Lierse stadspatroon – meer bepaald op 11 oktober 714 – overleed. De pontificale bedevaartmis met Gregoriaanse gezangen werd voorgegaan door Mgr. Jan Liesen, bisschop van Breda. Ze vormde het verbroederingsmoment met de Sint-Gummarusparochies van Steenbergen en Wagenberg uit hetzelfde Noord-Brabantse bisdom en met een delegatie uit Mechelen.

Aansluitend trok de Sint-Gummarusprocessie langs het Zimmerplein en de Grote Markt doorheen de rijk bevlagde straten van de parochie. Naar jaarlijkse traditie waren de jeugdverenigingen en de Lierse verenigingen sterk vertegenwoordigd. De blikvanger vormde ééns te meer het meer dan 800 kilogram wegende zilveren reliekschrijn, dat getorst werd door 16 leden van het Genootschap van de Kasdragers. Talrijke bedevaartgangers maakten van de gelegenheid gebruik om Sint-Gummarusband aan te doen.

’s Namiddags had in de Sint-Pieterskapel de vesperviering plaats, die werd opgeluisterd door de Zusters-Trappistinnen van de abdij van O.L.V. van Nazareth uit Brecht, de erfgenamen van de abdij van Nazareth uit Lier. Donderdag 16 oktober heeft om 19 uur een noveenviering plaats in de Sint-Gummaruskapel in Emblem en zondag 19 oktober worden de Gregoriaanse vespers gezongen en wordt het schrijn afgezet.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.