Mammoet terug thuis in Lier

28 sep 2018 - 18:10

Nieuws

De blikvanger van het nieuwe stadsmuseum is ongetwijfeld de natuurgetrouwe levensgrote 3D-replica van de Lierse mammoet. De mammoet die in 1860 bij opgravingswerken ter hoogte van de Dungelhoeffkazerne werd gevonden, is vermoedelijk 30.000 jaar oud. Nadat het skelet werd gemonteerd, werd het in 1869 voor het eerst aan het publiek getoond. Sindsdien heeft het een plaats in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Door toedoen van Kiwanis Lier Twee Neten, ArcheoLier, Materialise uit Leuven en de stad, is de mammoet nu ook te bewonderen in Lier.

Volgens burgemeester Frank Boogaerts is de realisatie een voorbeeld van Vlaamse toptechnologie. Als voorzitter van de archeologische vereniging ArcheoLier overliep Philip Meyfroot de voorgeschiedenis en de evolutie van het wordingsproces. Nadat het idee enkele jaren geleden in een stroomversnelling terecht kwam, kon reeds een schaalmodel getoond worden. Ondertussen is het wetenschappelijk onderzoek dermate gevorderd dat een aantal correcties kon aangebracht worden o.m. met betrekking tot de kortere staart. Het tentoongestelde exemplaar heeft ongetwijfeld een grote waarde voor de jeugd.

Bart De Bie van Kiwanis Lier Twee Neten is de drijvende kracht achter het project. Aanvankelijk werd gedacht aan de reconstructie van de schedel en de slagtanden of aan een houten sculptuur, maar uiteindelijk viel de keuze op een levensgrote weergave. Het werd een gigantische opdracht vermits de schofthoogte 3,6 meter en de lengte bijna 5 meter bedraagt. Bovendien moest been budget van 100.000 euro verzameld worden, wat mogelijk was dankzij de inbreng van enkele gulhartige sponsors en de steun van de stad.

De opdracht werd uitgevoerd door het bedrijf Materialise uit Leuven, een wereldautoriteit op het vlak van 3D-printen. Volgens Kristof Sehmke van Materialise was het een geduldig opbouwproces. Liefst 19 personen hebben met 9 printers 1.259 uren aan de reproductie van het skelet en de 320 botten gewerkt. Via een bad van vloeibare hars moest laag per laag opgebouwd worden en dit aan een ritme van 10 centimeter per dag. Nadien moesten de botten nog geconnecteerd worden. Het resultaat is evenwel verbluffend te noemen.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM & Materialise

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.