23 mei 2021 - 14:04
NieuwsMet Louis sr. en Lodewijk jr. Van Boeckel als bindteken bracht een delegatie uit Ronse een bezoek aan Lier. Tijdens een regenachtige wandeling, nauwkeurig uitgestippeld door Walter Sluydts, werd kennis gemaakt met tal van herinneringen in het straatbeeld aan de Lierse ‘Vulcanus’. Het gezelschap werd in het stadhuis, temidden van een reeks prachtstukken van Louis Van Boeckel, begroet door waarnemend burgemeester Rik Verwaest.
De delegatie bestond uit Adrien Peyskens en Bernard Decraene van de Geschiedkundige Kring van Ronse, Yari Gielen, betrokken bij het project ‘herwaardering van de oude begraafplaats van Ronse’, Jan Van de Vliet en René Storms van de Ambachtelijke Smedersgilde van België. In het stadhuis werd een geschenkmand met streekproducten overhandigd aan waarnemend burgemeester Rik Verwaest. Aansluitend volgde een wandeling langs o.m. de Grote Markt, het begijnhof, het voormalige Timmermans-Opsomerhuis, het stadspark, het woonhuis en het atelier van Louis Van Boeckel in de Florent Van Cauwenberghstraat, zijn villa en werkplaats aan de Mechelsesteenweg en uiteindelijk het grafmonument op de oude begraafplaats van de Mechelsesteenweg.
Aan de basis van het bezoek lag Adrien Peyskens die in het kader van zijn onderzoek naar kunstsmeden die in Ronse gewoond en gewerkt hebben, gefascineerd werd door de kleurrijke figuur van Lodewijk Van Boeckel jr. De oudste zoon van Louis werd op 11 oktober 1885 in Lier geboren. Al vrij vroeg trok hij de wijde wereld in. Na omzwervingen via Argentinië, Mexico, de VSA, Canada, Nederland en Engeland, vestigde hij zich vanaf 1935 met tussenpozen in de omgeving van Ronse, waar hij in 1945 in het bevolkingsregister ingeschreven werd. Hier vervaardigde hij tal van opvallende kunstwerken w.o. smeedijzeren poorten en deuren, hekkens, ballustrades, trapleuningen, luchters en decoratieve elementen.
Na een liederrijk leven overleed hij er op 19 januari 1950, om begraven te worden op het ‘armenkwartier’ van de oude begraafplaats. Adrien Peyskens ijvert samen met zijn medestanders voor het eerherstel van de talentvolle kunstsmid, o.m. via een passend herdenkingsteken onder de vorm van een smeedijzeren sierstuk. Hiervoor wordt gerekend op de medewerking van de Ambachtelijke Smedersgilde. Wanneer de volledige procedure zal doorlopen zijn en de coronamaatregelen het zullen toelaten, wordt een delegatie vanuit Lier uitgenodigd om het moment van de inhuldiging bij te wonen.
Tekst: DéBé
Foto’s: ROM