Lierse reuzen in de kijker

13 okt 2013 - 17:14

Nieuws

Onder het motto ‘LIE(r) Ver GROOT’ heeft tot einde augustus 2014 in het Timmermans-Opsomerhuis een tentoonstelling plaats die de focus richt op het Lierse reuzenerfgoed. In het kader van deze tentoonstelling worden enkele opvallende initiatieven genomen.

De stad Lier telt 21 reuzen. Op weinig plaatsen is de reuzentrein zo volledig als in de Pallieterstad. In de 15de eeuw wandelden de reuzen al mee in stoeten en processies. Lange tijd kwamen ze haast jaarlijks onder de mensen. Nu laten ze zich alleen bij bijzondere gelegenheden opmerken. In 2015 komen ze naar aanleiding van de Sint-Gummarusfeesten en de bijhorende ommegang opnieuw buiten. Tijdens de tentoonstelling in het Timmermans-Opsomermuseum wordt de levensloop van de reuzen en de gebruiken en de mensen er rondom toegelicht. De nieuwe reuzen vertellen dan weer over de wijken en de verenigingen.

In het museum, het cultuurcafé of op een andere locatie brengen Kristin Arras en Peggy De Landtsheer gedurende één uur het Lierse reuzenverhaal. De datum wordt in overleg vastgelegd. Belangstellenden betalen 2 euro per persoon met een minimum voor 20 personen.

Woensdag 30 oktober heeft van 14 tot 17 uur in het Timmermans-Opsomerhuis het musematelier ‘Liever Groot’ plaats voor kinderen vanaf 4 jaar en hun ouders. De inschrijvingsprijs bedraagt 4 euro. Houders van een M-pas betalen 3 euro; wie in het bezit is van een Gomor-pas 2 euro.

Wie een hart heeft voor de Lierse reuzen, kan voor 10 euro per jaar toeterden tot de vzw. ‘de Gezellen van ’t Groot Volk’. De vzw. ijvert voor het behoud en de uitbouw van de Lierse reuzentrein, om de traditie nieuw leven in te blazen en om de ommegang te organiseren.

Meer informatie kan bekomen worden via musea@lier.be of 03-800 03 94.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.