Lierse persbond presenteert jubileumpublicatie

04 dec 2019 - 15:51

Nieuws

De Koninklijke Lierse Persbond bestaat ruim 60 jaar. Naar aanleiding hiervan werd een jubileumpublicatie samengesteld, die onder ruime belangstelling in het stadhuis werd voorgesteld. De publicatie verwijst naar het ontstaan, de historiek in vogelvlucht en de activiteiten van de vereniging. Het eerste exemplaar werd plechtig overhandigd aan burgemeester Frank Boogaerts, destijds lid van de Lierse Persbond.

De burgemeester verwees in zijn toespraak naar de belangrijke rol van de pers als vierde macht en naar de belangrijke veranderingen die de mediawereld de laatste jaren heeft ondergaan. Een aantal kranten verdween, redacties werden samengevoegd en het nieuws wordt steeds meer digitaal gelezen. Zo zijn in Lier nog slechts enkele correspondenten van grote kranten actief. Wel verschenen twee nieuwssites, die vooral in beeld gebeurtenissen in de stad in de kijker plaatsen. De burgemeester die in 1974 betrokken was bij de doorstart van de Persbond pakte uit met een persoonlijke ervaring en benadrukte het belang van de vereniging als kweekvijver voor toekomstige politici.

Namens de jubilerend vereniging stond voorzitter Herman De Belder stil bij de plaats van de Lierse Persbond in het plaatselijke mediagebeuren. Volgens de overlevering zou reeds voor 1940 in Lier een vereniging van plaatselijke persmedewerkers bestaan hebben. Documenten dienaangaande ontbreken evenwel. Op 22 juni 1956 werd de Persbond in het lokaal d’Eycken Boom opgericht. Na een periode van relatieve stilte werd in 1974 een doorstart genomen. Een bezoek aan het 2de Artillerie Regiment in Lüdenscheid werd de voorbode van een periode van hoogconjunctuur die zich over ruim drie decennia uitstrekte en waarin een prominente plaats werd ingenomen in het Lierse maatschappelijke leven. Begin van deze eeuw volgde een nieuw dipje, waarna gelukkig een vernieuwde dynamiek werd gevonden.

De publicatie ’60 jaar Koninklijke Lierse Persbond’ werd zo goed als volledig in eigen beheer gerealiseerd. Het is vooral een verzameling van aangename herinneringen aan de vele prettige momenten die niet alleen de leden, maar eveneens tal van Lierenaars begaan met het dagelijkse gebeuren in de stad hebben beleefd.

Tekst: DéBé

Foto’s: Luc Peeters & RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.