Lierse historica wint brons in scriptiewedstrijd ‘100 jaar groote oorlog’

26 nov 2018 - 16:56

Nieuws

Op initiatief van de vzw. Scriptie en het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid, werden in het Vleeshuis in Ieper de scriptieprijzen ‘100 jaar Groote Oorlog’ uitgereikt. De derde prijs ging daarbij naar Alexia Coussement uit Lier voor haar scriptie ‘Kan men bloemen kweken in de hel? De Belgische kunsthandel tijdens de Eerste Wereldoorlog’.

Met deze scriptie over de Belgische kunsthandel tijdens Wereldoorlog I promoveerde Alexia Coussement met Prof. Tom Verschaffel als promotor in 2016 aan de KUL tot master in de geschiedenis. Uit haar onderzoek blijkt dat de kunsthandel stagneerde tijdens de eerste maanden van de oorlog. Kunstgalerijen sloten de deuren, musea staakten hun aankopen en de meeste artiesten weken uit naar het buitenland of gingen strijden aan het front. De Duitse bezetter zorgde daarop voor een cultuurbeleid dat via de ‘Flamenpolitik’ Vlaanderen in een bevoorrechte positie bracht tegenover Wallonië; zorgde voor de bescherming van het Belgische culturele erfgoed en het culturele leven deed heropleven door bibliotheken, musea, schouwburgen en culturele instellingen te heropenen.

Toen de bezetting een feit was, kende de kunsthandel een heropleving. Tal van Belgische kunstenaars vluchtten naar het neutrale Nederland, naar Groot-Brittannië en Frankrijk, waar ze verder konden werken. In de schoot van het Belgisch leger werd in mei 1916 een ‘Section Artistique’ opgericht, die instond voor het documenteren van het krijgsleven aan de hand van de beeldende kunsten. De werken van deze afdeling werden in De Panne, in Londen en Parijs tentoon gesteld en verkocht ten voordele van de militairen. Het besluit van de bekroonde studie is dan ook dat de Belgische kunsthandel aanvankelijk stagneerde, wist te overleven en vrij spoedig een heropleving kende.

Tekst: DéBé

Foto: VZW. Scriptie

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.