Lierse cultuurprijzen plechtig uitgereikt

15 mrt 2017 - 11:04

Nieuws
Tips4Trips

In de Colibrantzaal werden de cultuurprijzen voor 2016 uitgereikt. De ‘life time achievement award’ ging naar Suz Van Boeckel; de cultuurprijs naar Bart Rodyns. De verdiensten van de laureaten werden nader toegelicht door schepen van cultuur Ivo Andries en voorzitter van de Koepel voor Cultuurbeleid Paul Van Steenkiste.

‘Lier en cultuur zullen steeds een perfect huwelijk blijven’, zo opende burgemeester Frank Boogaerts de bijeenkomst. ‘Cultuur bloeit in Lier. Zowel in het verleden als in het heden werden in zowat alle disciplines waardige culturele vertegenwoordigers voortgebracht. Lier heeft een belangrijk cultuur-historisch erfgoed en zelfs Unesco werelderfgoed. Omdat cultuurbeleving zo belangrijk is, blijft het stadsbestuur de sector ten volle ondersteunen’.

Het dossier van Bart Rodyns werd toegelicht door schepen Ivo Andries. De laureaat studeerde aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier en behaalde er de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel, evenals de medaille van de stad Lier. Hij werd laureaat van de Ottoboni-wedstrijd voor kamermuziek. Aan de kunsthumaniora van Antwerpen behaalde hij het diploma klassieke muziek. Nadien zette hij zijn studies verder aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht. Bart Rodyns won tal van prijzen bij nationale en internationale muziekwedstrijden. Hij maakte opnames voor de radio in eigen land, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Tsjechië. In 2010 werd hij genomineerd voor Klara en in 2014 ontving hij het ‘gouden label’. Concertreizen maakte hij in de meeste landen van Europa en de VSA. De laureaat is artistiek leider en klavierspeler van het Euterpe Baroque Consort en organist-titularis van het Forceville-orgel in de kerk van Broechem. In 2016 verscheen de cd ‘Musica Divina’.

Als voorzitter van de Koepel voor Cultuurbeleid zong Paul Van Steenkiste de lof van Suz Van Boeckel. Haar leven is doordrenkt van cultuur en van liefde voor haar stad Lier. Vanuit een tomeloze inzet, lag ze aan de basis van tal van initiatieven. Toen ze aan de Grachtkant op het Begijnhof woonde, zette ze de deuren van haar woning gastvrij open. Ze lag aan de basis van ‘de Moeders van het Begijnhof’, die o.m. de lichtjesprocessie en tal van feestjes organiseerden. Daarnaast was ze één van de drijvende krachten achter Toneellabo Arlecchino en achter de jaarlijkse ‘Boekerij’ in het Vleeshuis. Vanuit haar poppentheater in de Antwerpse schippersbuurt, zette ze in den Bril de ‘Poppentovertrein’ op de rails. Onlangs las ze in het Timmermans-Opsomer-huis nog voor uit ‘Pallieter’ van Felix Timmermans.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.