27 okt 2024 - 20:19
NieuwsOp 70-jarige leeftijd is Lierenaar Rudy Van Roy in WZC Sint-Jozef overleden. Als gevolg van opeenvolgende luchtweginfecties en een longontsteking waarvoor hij nog in het ziekenhuis werd behandeld, was hij de laatste weken erg verzwakt. Mede door de aangeboren spierziekte had hij niet meer de kracht om hiervan te herstellen. Overeenkomstig zijn wil werd in alle intimiteit en stilte van Rudy afscheid genomen.
Rudy Van Roy die in Lier decennialang met zijn broer Frank een vertrouwd duo vormde, zal de geschiedenis ingaan als de auteur van meerdere boeken over Lier, toneelstukken, een roman, tal van opiniestukken en journalistieke bijdragen over de internationale politiek. Rudy groeide op tijdens de jaren ’60 van de vorige eeuw, waarin de oorlog in Vietnam vrijwel dagelijks het nieuws haalde. In deze omstandigheden ontwikkelde hij een blijvende interesse voor maatschappelijke en politieke gebeurtenissen wereldwijd. Zijn schooltijd moest hij omwille van zijn spierziekte en het verplicht gebruik van een rolstoel te vroeg afbreken. Desondanks volgde hij een cursus journalistiek en verdiepte hij zich in de geschiedenis en de actualiteit. Over zijn geboortestad Lier handelden de boeken ‘Het Geheugen van Lier’ over het verleden en het heden van de stad, ‘Makkers, hoort de signalen’ over 100 jaar socialistische arbeidsbeweging in Lier, ’14-18 in Lier’ en ‘Schoon Lier bij Schemerlicht. Een stadsbeeld’ over Lier tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Frankrijk en Europa staan centraal in de boeken ‘God in Frankrijk’ over de Europese tijd tijdens de godsdienstoorlogen en hoe deze het wereldlijke gezag beïnvloedden en de kaart van het continent hertekenden én ‘Imperium en Republiek’ over Frankrijk na de revolutie van 1789, de Napoleontische tijd en de regimecrisissen die er op volgden.
‘Een verrassing uit Berlijn’ is de titel van het eerste toneelstuk, dat werd opgevoerd door Teater Lier. Regisseur Herman Fabri roemde dit fijnzinnige liefdesverhaal om zijn prachtige taal en de wijze waarop de vrouwelijke karakters werden weergegeven. Nadien volgden de monologen ‘Laura in Concert’ en ‘Het Vaderland moest groter zijn’, over een frontsoldaat die terugkomt naar het Fort van Kessel, waar het stuk ook werd opgevoerd. Rudy Van Roy bewerkte de roman ‘Pieter Daens’ van Louis-Paul Boon tot het toneelstuk ‘Daens, in de naam des volks’. Ter gelegenheid van de viering van 800 jaar stadsrechten Lier schreef hij het jeugdstuk ‘De kus van Doornroosje’, waarin diverse sprookjesfiguren de weg naar Lier vonden. In 2018 verscheen de roman ‘Het ei van de Indiaan’, over een fictieve familie vanaf de jaren ’60. Het is geen autobiografisch boek, maar wie Rudy heeft gekend, zal hem wel in het verhaal herkennen. Rudy Van Roy bleef ook de voorbije jaren ijverig schrijven. Zo pleegde hij in het huisblad van het WZC Sint-Jozef onder de titel ‘Het land van riet’, stukjes over zijn stad en het rijke erfgoed. Samen met zijn broer Frank was hij één van de stuwende krachten achter de poëziewedstrijden die voor de bewoners en de familieleden van de woonzorgcentra van Amate werden georganiseerd tijdens de ‘Week van de Poëzie’. In zijn geliefde stad heeft hij duidelijk zijn sporen voor altijd nagelaten.Tekst DéBé
foto Luc Peeters