Lierse academica doceert aan ‘national taiwan normal university’

10 sep 2015 - 15:53

Nieuws

De Lierse academica Ann Heylen is sinds 2008 als hoogleraar verbonden aan de ‘National Taiwan Normal University’ (NTNU). De voorbije weken verbleef ze in ons land en vond ze – ondanks talrijke andere verplichtingen – de tijd voor een boeiend gesprek. Einde van de week vertrekt ze opnieuw richting Taiwan, waar het nieuwe academiejaar op 14 september van start gaat.

Ann Heylen (49) is geboren en getogen in Lier. Ze volgde middelbare studies aan het H.-Hart-van-Maria-Instituut in Berlaar. Als 15-jarige voelde ze reeds de drang om een moeilijke taal te leren. Ze schreef zich dan ook in voor de richting Oosterse Filologie en Geschiedenis aan de KUL. Hier behaalde ze in 1988 het diploma van licentiaat en promoveerde ze op 27 september 2001 tot doctor in de Chinese Studies. Aan de universiteit in Leuven kreeg ze in de 1ste kandidatuur 8 uur Chinees en 4 uur klassiek Chinees en vanaf de 2de kandidatuur ook Japans. Haar licentiaatthesis handelde over het leven en het werk van Hu Shi (1883-1962), een literaire hervormer van de 4 mei-beweging. Prof. Ulrich Libbrecht trad op als promotor. Van juli tot oktober 1987 verbleef ze op eigen houtje een eerste maal in Taiwan. Via een beurs van het Ministerie van Onderwijs van Taiwan kon ze in 1988 en 1989 verder studeren aan het ‘Mandarin Training Center’ (MTC) van de ‘National Taiwan Normal University’ (NTNU).

Na een verblijf in Engeland zette ze haar studies en onderzoekswerk van 1994 tot 2001 verder via diverse buitenlandse beurzen, o.m. van het Duits-Japans Centrum in Berlijn, het Centrum voor Chinese Studies en de ‘Pacific Cultural Foundation’ in Taipei. Op 27 september 2001 volgde met de grootste onderscheiding de doctorale promotie aan het departement Oosterse en Slavische Studies van de KUL. Onder leiding van Prof. Willy Vande Walle verdedigde ze de thesis ‘Language Reform Movements in Taiwan under Japanese Colonial Rule (19147-1936)’. Aansluitend vervulde ze onderzoeksopdrachten aan de KUL, de Ruhr Universiteit in Bochum en de Katholieke Hogeschool Limburg.

In 2008 werd ze benoemd als hoogleraar aan het departement Taiwaanse cultuur, talen en literatuur en in 2009 als directeur van het ‘International Taiwan Studies Center’ (ITSC) van de ‘National Taiwan Normal University’ (NTNU). Ze is één van de stichtende leden van de ‘European Association of Taiwan Studies’ (EATS http://eats-taiwan.eu/) en ze staat mee aan het hoofd als redactrice van de ‘East Asian Journal of Popular Culture ‘ (EAJPC http://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal, id=238/) – uitgegeven door ‘Intellect’ in het Verenigd Koninkrijk – en is onderredactrice van de ‘International Journal of Asia-Pacific Stories’ (IJAPS http://ijaps.usm.my/). Laatstgenoemde publicatie werd recent onderscheiden door het Ministerie van Hoger Onderwijs van Maleisië in de categorie Kunsten, Sociale en Humane Wetenschappen. De geschiedenis van Taiwan, de historiografie, de sociolinguïstiek, het post-kolonialisme en de sinologie, zijn haar favoriete belangstelling- en onderzoeksdomeinen.

Ann Heylen wordt geregeld uitgenodigd om lezingen te geven en academische opdrachten uit te voeren aan tal van universiteiten in de Verenigde Staten van Amerika, in Australië, het Verre Oosten en Europa. Zo was ze te gast in Leiden, Amsterdam, Ljubljana, Praag, Madrid, Bochum, Tübingen, Duisburg, Stockholm, Sonderborg, Parijs, Lyon, Leuven, Brussel, Portsmouth, Oxford, London, Krakow, Wenen, Konstanz en Berlijn. Ze is de auteur van een indrukwekkende publicatielijst en ze neemt actief deel aan wetenschappelijke congressen. In Taiwan geeft ze 9 uur les per week, doet ze aan wetenschappelijk onderzoek en begeleidt ze meerdere master- en doctoraatstudenten.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.