05 mrt 2020 - 16:35
NieuwsNu het coronavirus wereldwijd blijft toeslaan, wordt al naargelang de omstandigheden de raad gegeven om een mondmasker te dragen. Alleen de voorraad lijkt niet onuitputtelijk te zijn. Dit bracht Lierenaar Ben Picavet op het idee om een natuurlijk en in wezen éénvoudig alternatief te creëren, dat hij het ‘Coronamasker’ noemde.
De gangbare mondmaskers vertonen volgens de Lierse Archimedes meerdere nadelen. Zo is de klemming aan de neus niet altijd sluitend. Dit geldt voorzeker voor het flexibel metalen stripje. De lucht kiest immers altijd de meeste gemakkelijke weg. De elastiekjes achter de oren worden na een tijd als hinderlijk ervaren, zeker door personen die een hoorapparaat dragen. De mondmaskers kunnen slechts éénmaal gebruikt worden en zijn lang niet altijd voorradig.
Dit bracht Ben Picavet op het idee om met éénvoudige middelen een eigen ‘coronamasker’ te vervaardigen. Hij vertrok van het bekende inlegkruisje en van een wegwerpwashandje, waarvan 15 exemplaren al voor 2 euro in de handel te koop zijn. Beide hulpmiddelen zijn zacht, sterk en hygiënisch en meer beschikbaar dan de mondmaskers. Het inlegkruisje wordt deels op het wegwerpwashandje en vervolgens over de neusgaten gekleefd. De klevende randen van het inlegkruisje zorgen boven en naast de neus voor een betere afsluiting. De hoeken van het wegwerpwashandje worden eveneens achter de randen van het inlegkruisje gekleefd, wat voor een hermetische afsluiting zorgt. Van hinderlijke elastiekjes achter de oren is geen sprake. Het alternatief is ecologisch, kan desgevallend opnieuw gebruikt worden, is meestal in huis beschikbaar, kan multifunctioneel gebruikt worden en kost duidelijk minder dan de ‘commerciële’ mondmaskers. Het biedt dokters en tandartsen geen excuus om patiënten eventueel niet te ontvangen.
Ben Picavet die al andere uitvindingen op zijn naam heeft, zoals het bestrijden van waterinfiltratie met water onder druk, het machinaal laden en lossen van banden in de haven en het verwerken van (zware) valiezen op de band in luchthavens, geeft nog de raad mee om de vermelde hulpmiddelen in huis te hebben, zoals de alcoholtester die bestuurders in de auto moeten hebben als er om gevraagd wordt. Ondertussen bereidt hij zich voor op een nieuw ‘eureka moment’.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM