Lier zoekt 60 reuzendragers voor historische ommegang

23 nov 2014 - 11:27

Nieuws

Volgend jaar worden in Lier de Sint-Gummarusfeesten gevierd, die slechts om de 25 jaar op het programma staan. Eén van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld de rondgang van de historische ommegang op zondag 27 september en zondag 4 oktober. Hiervoor worden nog figuranten en reuzendragers gezocht.

De stad Lier beschikt over één van de oudste en mooiste reuzentreinen van het land. Deze wordt gevormd door de Reus Goliath – die dateert van 1469 -, de Reuzin, de Kamenierster, Kinnebaba, Janneke broer,Mieke zuster, Grooteva, Grootemoe en de 2 Moorse Knechtjes. Tot de reuzentrein behoren ook 3 fabeldieren: het Ros Beiaard, de Kameel en de Olifant, 3 praalwagens: de Dolfijn, de Leeuw met de Maagdenberg en het Schip van ’s Lands Welvaren en de huppelpaardjes. De laatste jaren zagen nog tal van andere reuzen het levenslicht, zoals Pallieter, Wardje van ’t Jezuwiete, Cor de Kluts, Grimmara en de reuzen van de Donk en van ’t Kartuizers.

De zorg voor het behoud, het beheer en de uitbouw van de Lierse reuzentrein, werd vorig jaar toevertrouwd aan de Gezellen van ’t Groot Volk. Om de reuzen sierlijk dansend door de Lierse straten te laten opstappen zijn volgens Dominic Van Oosterwyck, coördinator en lid van het bestuur van de Gezellen, 55 tot 60 reuzendragers nodig. De kandidaten moeten blijk geven van de nodige motivatie en goesting en over een duidelijk samenhorigheidsgevoel beschikken.

Het correct optillen en het torsen van het gewicht, het dragen en in evenwicht houden, het dansen op muziek en het neerzetten van de reuzen vraagt de nodige oefening en kunde. Het zetten van de eerste reuzenstappen en het aanleren van de noodzakelijke techniek, gebeurt onder leiding van Dirk Van de Velde, die over 20 jaar ervaring beschikt.

Vrijdag 28 november en vrijdag 5 december heeft om 19 uur in de vroegere Normaalschool aan het Kluizeplein, een infomoment en een nadere kennismaking plaats. Belangstellenden van minstens 1.70 meter grootte zijn hier van harte welkom. Ondertussen heeft zich met de 20-jarige Issis Moors uit Koningshooikt, al een eerste vrouwelijke draagster aangemeld. Zij hult zich in de figuur van Wardje van ’t Jezuwiete.

Meer informatie is te bekomen bij Dominic Van Oosterwyck: dvanoosterwyck@gmail.com of 0477-34 99 32.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.