Lier viert uitgebreid ‘100 jaar Pallieter’

04 jun 2016 - 15:20

Nieuws

In 2016 is het precies 100 geleden dat ‘Pallieter’ – het meest bekende boek van Felix Timmermans – verscheen. Dit eeuwfeest wordt tijdens het tweede deel van het jaar uitgebreid gevierd met zo’n 20 activiteiten en evenementen. Ze hebben een cultureel, literair, muzikaal, creatief, sportief en volks karakter. Blikvangers vormen ongetwijfeld de tentoonstelling ‘De Lierse Lente. Felix Timmermans en zijn kunstbroeders ten tijde van Pallieter’, het jubileumconcert ‘100 jaar Pallieter’ en het luisterspel dat in het najaar verschijnt.

Het programma werd voorgesteld in aanwezigheid van schepen Ivo Andries, die omringd was door o.m. Roland De Preter, Griet Van Opstal, Geert Hendrix, Johan De Paepe en Mon Vandenheuvel. Het volledig programma is terug te vinden op www.100jaarpallieter.be. Hier zullen we enkele hoogtepunten belichten.

De tentoonstelling ‘De Lierse Lente. Felix Timmermans en zijn kunstbroeders ten tijde van Pallieter’, kan tijdens de openingsuren in het Timmermans-Opsomerhuis bezocht worden tot 10 januari 2017. De Timmermanszalen werden bij deze gelegenheid heringericht om speciaal de aandacht te vestigen op Timmermans als schrijver, tekenaar en schilder. Komen eveneens aan bod bouwmeester Flor Van Reeth en de kunstschilders Isidore Opsomer, Raymond de la Haye en Eugeen Yoors.

Op zondag 27 november heeft om 15 en 19 uur in de Jezuïetenkerk het jubileumconcert ‘100 jaar Pallieter’ plaats. Pallieter heeft tal van andere kunstenaars geïnspireerd. Zo componeerde Flor Alpaerts in 1924 de opera ‘Pallieter’. Delen hiervan werden later omgezet tot symfonische gedichten. Renaat Veremans voltooide in 1929 een symfonisch gedicht rond ‘Pallieter’ en herdacht Felix Timmermans in 1957 met het ‘Morgendontwaken aan de Nete’. In 1997-1998 volgde een reeks succesvolle opvoeringen van de musical ‘Pallieter’. Leerkrachten en leerlingen van de SAMWD brengen samen met het orkest ‘La Passione’ een bloemlezing van deze werken. Ze worden aangevuld met fragmenten uit ‘Pallieter’, die deels in het Liers worden gelezen en opgevoerd. Kaarten voor het concert kosten 15 euro.

In het najaar verschijnt een hedendaagse bewerking door Johan De Paepe van ‘Pallieter’ in de vorm van een luisterspel. 10 hoofdstukken rond de 4 seizoenen worden gebracht in de sappige taal van Timmermans. Voor het stemmenwerk zorgen Johan De Paepe, Pieter Jan De Paepe, Karin Jacobs, Joke Emmers, Jelle Cleymans en Nico Sturm. Het Pallieterjaar wordt verder ingekleurd met voorleessessies, toneelvoorstellingen, wandelingen, volkse, creatieve en sportieve momenten.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.