08 apr 2025 - 17:31
NieuwsDe stad Lier is een plek waar kinderen en jongeren zich thuis voelen, veilig kunnen opgroeien en kansen krijgen. Om hiervan bevestiging te krijgen plant de stad volgens de schepenen Niels De Bakker en Annemie Goris een traject om het label ‘Kindvriendelijke Stad’ te verkrijgen. Dit label is een vorm van erkenning voor steden en gemeenten die structureel werken aan een kindvriendelijk beleid en een garantie voor gezinnen dat de stad een actieve rol opneemt in de leefwereld van jonge inwoners.
Lier neemt al heel wat initiatieven voor kinderen en jongeren, van evenementen tot buitenschoolse opvang en specifieke jeugdinfrastructuur. Ook in het bestuursakkoord en in het nieuwe meerjarenplan zijn ambitieuze plannen opgenomen om verder te investeren in de jeugd. Toch ontbreekt nog een overkoepelend samenwerkingsplatform dat al deze inspanningen verbindt en versterkt. Om dit te realiseren zet de stad nu de stap richting label ‘Kindvriendelijke Stad’. Het label is zes jaar geldig en wordt toegekend door een vakjury aan steden en gemeenten die aantonen dat ze een doordacht en duurzaam beleid voeren voor kinderen en jongeren. De stad zal de komende maanden intensief samenwerken met de verschillende interne diensten en andere partners om de wensen en noden van jonge Lierenaars beter tot hun recht te laten komen bij toekomstige beslissingen.
Het in kaart brengen van deze wensen en noden gebeurde al met het belevingsonderzoek dat in 2024 werd uitgevoerd bij meer dan 1.800 jongeren en kinderen. Daarnaast wordt een stuurgroep opgericht die erop toeziet dat Lier kindvriendelijk blijft groeien. Op deze manier wordt ingezet op een sterkere en structurele samenwerking tussen diensten en op veilige speel- en ontmoetingsplekken, betere inspraak voor jongeren en een sterker netwerk om gezinnen te ondersteunen en de bereiken. Uit de eerste gesprekken met ‘Bataljong’, de organisatie die het netwerk van Kindvriendelijke Steden en Gemeenten begeleidt, blijkt dat Lier al een stevige basis heeft. Op advies van ‘Bataljong’ tracht de stad het traject al in één jaar af te ronden, in plaats van de gebruikelijke twee jaar. In juni 2026 zal de stad een portfolio indienen bij de vakjury, die normaliter in november een beslissing neemt.
Tekst DéBé
illustratie Luc Peeters