Lier neemt akte van voorgestelde regio-opdeling

15 mrt 2021 - 10:49

Nieuws

Het voorstel van de Vlaamse Regering om Vlaanderen op te delen in 17 regio’s heeft voor heel wat beroering gezorgd. Vooral in Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg is flink wat commotie ontstaan, nu deze drie gemeenten worden ingedeeld bij de regio Rivierenland en niet bij de regio Kempen. En hoe zit het in Lier, waar de bezoekers aan de ovonde van de Antwerpsesteenweg worden verwelkomd in ‘de Poort van de Kempen’?

De opdeling van Vlaanderen in 17 regio’s is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen in het soms ingewikkeld kluwen van samenwerkingsverbanden en bestuurlijke versnippering tegen te gaan. Deze politiek gevoelige materie kreeg heel wat tegenwind van o.m. gouverneurs en burgemeesters. De gemeenten krijgen nu tien jaar de tijd om de samenwerkingsverbanden af te stemmen op de nieuwe realiteit. In de provincie Antwerpen worden met Antwerpen, Rivierenland en de Kempen, 3 regio’s voorzien. Volgens waarnemend burgemeester Rik Verwaest heeft het schepencollege van Lier akte genomen van het voorstel tot indeling. ‘Het was de wens om te behoren tot een regio die voldoende groot zou zijn en dat geen strikte muur zou opgetrokken worden tussen de regio’s. We hadden/hebben geen uitgesproken voorkeur voor één van de mogelijke regio’s. Zowel historisch als sociologisch en qua gevoel zijn er redenen om nauwer aan te sluiten bij hetzij Rivierenland als de Kempen’.

Inzake nutsvoorzieningen (Fluvius) en mobiliteit (vervoersregio) sluit Lier aan bij Antwerpen. Op het vlak van afvalverwerking (Igemo) en hulpverlening (brandweer), behoort Lier tot het Rivierenland. De Lierse bedrijfswereld maakt een onderdeel uit van VOKA-Mechelen. Op cultureel vlak is Lier aangesloten bij de vzw. Kempens Karakter, een samenwerkingsverband tussen 7 Kempense en 5 gemeenten uit het Rivierenland. Op sportgebied werd/wordt Lierse SK – Kempenzonen nog steeds omschreven als ‘ploeg van de Kempen’. Zelf een keuze maken is zeker niet éénvoudig en ligt zeer gevoelig. En hoe passen op termijn de regio’s in de ‘staatsstructuur’ van Vlaanderen, nu al enkele jaren over de afbouw en de eventuele afschaffing van de provincies wordt gepraat. En wat met de arrondissementen? Zullen er 17 regiocommissarissen moeten worden aangesteld? Eén ding is zeker: er zal nog heel wat water door de Nete vloeien, vanuit de Kempen, via het Rivierenland, richting Mechelen en Antwerpen.

Tekst: DéBé

Foto: ROM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.