27 feb 2022 - 16:40
NieuwsNadat corona 2 jaar lang voor uitstel zorgde, trekt de historische Lierse ommegang zondag 2 en 9 oktober opnieuw door de straten van de stad. De officiële aftrap werd in het stadhuis gegeven. De stoet staat in het teken van het thema ‘Vroeger tot Nu’. Absolute blikvanger wordt ongetwijfeld het nieuwe fabeldier ‘Het Beest’.
Zoals Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van ’t Groot Volk en algemeen coördinator van de ommegang 2022, aanstipte wordt de organisatie toevertrouwd aan de Gezellen met de medewerking, de logistieke en financiële steun van de stad. Een speciale stuurgroep volgt de voorbereiding op de voet en staat in voor de tussentijdse evaluaties. Volgens regisseur Ward Bal vertelt de ommegang het verhaal van de stad in 3 delen. Deel 1 wordt een kleurrijke en muzikale evocatie van hoe de stad ooit was en vandaag is. Naast oude en nieuwe ambachten, oude rederijkers en nieuwe toneelverenigingen, oude schuttersgilden, handel en nijverheid, komen ook de jeugd, het spektakel en de sport aan bod. Daarnaast is het 200-jarige Koningshooikt van de partij en verbroederen de Schapenkoppen met de Varkenskoppen. In deel 2 staat het ja-woord in Lier centraal en dit vanaf het historische huwelijk van Filips de Schone en Joanna van Castilië in 1496 tot en met de trouwers van 2022.
Deel 3 wordt gevormd door de reuzenfamilie, de fabeldieren en de praalwagens. Belangrijke innovatie vormt het nieuwe fabeldier ‘Het Beest’. Het is gecomponeerd op 3 socio-economische elementen uit de Lierse geschiedenis: het privilegie van de veemarkt of de schapen, de Lierse palingvissers en de beroemde duivenmarkt. ‘Het Beest’ heeft een naam, vleugels, poten, een lijf en een staart. De naam en het uitzicht blijven een stadsgeheim tot de officiële onthulling op zaterdag 1 oktober in de Jezuïetenkerk. De kostprijs van 45.000 euro werd al wel medegedeeld. Als penningmeester van de Gezellen ging Jo Docx al ijverig aan de slag om de nodige fondsen te verzamelen. De Sociëteit van de Schaepshoofden en de Koninklijke Lierse Bakkersbond schonken elk al 5.000 euro. Schoenen Torfs voegde er 1.000 euro aan toe. Besprekingen met de Lierse horeca en de middenstand zijn aan de gang voor steun in natura en overleg met de Economische Raad zit in de ‘pipeline’. Promotie wordt gevoerd via affiches en stickers, die te bekomen zijn bij Visit Lier. Voor alle verdere informatie zie www.ommeganglier.be.
Tekst: DéBé
Foto’s: Luc Peeters