Lier klinkt op tal van nieuwe investeringen

15 jan 2016 - 09:48

Nieuws

In het stadhuis had de traditionele nieuwjaarsontvangst voor de plaatselijke gestelde lichamen plaats. De talrijke genodigden werden welkom geheten door de burgemeester en de leden van het schepencollege. In zijn toespraak blikte burgemeester Frank Boogaerts nog even terug op de ‘highlights’ van 2015 en gaf hij een overzicht van de vooruitzichten voor de onmiddellijke toekomst en het nieuwe jaar in het bijzonder.

2015 werd gekenmerkt door o.m. de doortocht van de Ronde van Frankrijk en de luisterrijke Sint-Gummarusfeesten. Hoogtepunten waren de erkenning van de relieken, de erkenning van Gummarus als patroonheilige van de stad, de ommegang, de historische evocatie, het adembenemende slotspektakel en de Sint-Gummarusprocessie. Het stadsbestuur heeft sinds het begin van de legislatuur noodzakelijke besparingen doorgevoerd. Na 3 jaar kon via een zuinig beleid een overschot geboekt worden op de rekening van 2013 en 2014. Zodoende kon de hoge stadsschuld geleidelijk afgebouwd worden en was er ruimte voor extra investeringen.

Tal van straten en voetpaden werden heraangelegd. Dit ‘pad’ zal onverwijld verder gevolgd worden. Staan op het programma: de Kanunnik Davidlaan, de Marnixdreef, de Spekkestraat, de Tramweglei, de Sint-Gummarusstraat, de Huibrechtstraat, de Werf, de Volmolenstraat, de Berlarij, de Guldensporenlaan, de Eeuwfeestlaan, de Ros Beiaardstraat, de Zaat, de Veemarkt en het fietspad van de Antwerpsesteenweg. De verlichting langs de binnen-Nete wordt vervangen door energiezuinige LED-lampen. Ten behoeve van de fietsende scholieren, de wandelaars en de joggers, worden de stadsvesten verlicht. Het steunen van de kleinhandel en de zelfstandige ondernemers blijft een absolute prioriteit.

Zo werd een premie van 10.000 euro voorzien voor wie in het kernwinkelgebied een nieuwe zaak opent, werd een leegstandstaks voor handelspanden ingevoerd en het gratis parkeren van 15 tot 30 minuten uitgebreid. De eerste resultaten van deze aanpak zijn al zichtbaar. Bovendien werd Lier onlangs nog uitgeroepen tot ‘Ondernemende Gemeente 2015’. Vormen van overlast en criminaliteit moeten verder teruggedrongen worden. In de begroting werd een bedrag van 300.000 euro voorzien voor de installatie van slimme ANPR-camera’s langs de invalswegen.

Recent werd de atletiekpiste vernieuwd, kreeg cultuurcentrum de Mol een nieuwe tribune en werd in het stadspark een evenementenweide aangelegd. Dit jaar verhuist de toeristische dienst naar het gelijkvloers van het stadhuis en start het project rond de site van de Normpaalschool. De ontwikkeling van de Hoge Velden wordt verder gezet, de steun aan jeugdverenigingen bij de bouw van lokalen werd verdubbeld, de diensten worden verder geautomatiseerd en gedigitaliseerd, initiatieven rond inburgering krijgen verder vorm en de acties tegen het sluikstorten blijven een absolute prioriteit. Tenslotte blijft de stad aandacht hebben voor haar sociale opdrachten en voor de toenemende groep van senioren.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.