LIER KLAAR VOOR VIERING STADSPATROON

06 okt 2024 - 17:18

Nieuws

Elke jaar trekt de Sint-Gummarusprocessie de eerste zondag na 10 oktober door de straten van de binnenstad. Omwille van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober is dit in 2024 pas zondag 20 oktober het geval. Toch heeft vrijdag 11 oktober – de feestdag van de Lierse stadspatroon – om 19 uur al een eucharistieviering in de Sint-Pieterskapel. Die dag start ook de noveen (van 11 tot en met 19 oktober) rond de feestdag van Sint-Gummarus.

Van de Sint-Gummarusprocessie werd al melding gemaakt in documenten uit de 14de eeuw. De huidige traditie werd opnieuw opgestart in 1977. In 2019 werd de processie opgenomen in de Vlaamse inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. Tijdens de eucharistieviering van vrijdag 11 oktober om 19 uur in de Sint-Pieterskapel worden de overleden leden van de Broederschap van Sint-Gummarus herdacht, wordt de relikwie vereerd en heeft de bandoplegging plaats. Vrijdag 11 oktober gaat ook de noveen van start. Alle dagen van de noveen (van 11 tot en met 19 oktober) kan in de Sint-Pieterskapel van 14 tot 15 uur de Sint-Gummarusband opgelegd worden en de relikwie vereerd worden. De bandoplegging is bedoeld om genezing van kwalijke breuken te vragen en hulp af te smeken om gevrijwaard te blijven van fracturen. Verwezen wordt naar het verhaal van Sint-Gummarus en de omgehakte boom. Zondag 20 oktober gaat dan de Sint-Gummarusprocessie uit. De dag wordt om 10 uur ingezet met de plechtige bedevaartmis in de kerk van het H.-Kruis, omwille van de restauratie in en aan de Sint-Gummaruskerk. Na de mis wordt het zilveren reliekschrijn afgehaald in het stadsmuseum.

Ondertussen wordt de processie gevormd in de Rechtestraat. De jeugdverenigingen verzamelen in de Kerkstraat; de verenigingen in de H.-Geeststraat. De processie start om 11.30 uur en gaat langs volgend parcours: Rechtestraat, Werf, Zimmerplein, Eikelstraat, Grote Markt, Vismarkt, Aragonstraat, Mosdijk, De Heyderstraat, Sint-Gummarusstraat en H.-Geeststraat, om te eindigen in de Sint-Pieterskapel. Het reliekschrijn wordt via de Rechtestraat en de Grote Markt teruggebracht naar het stadsmuseum. Naast de leden van de jeugdbewegingen, verenigingen, gildes en genootschappen, worden vlaggen, vaandels en processietoortsen meegedragen en stappen muziekkorpsen mee op. Na de groep met historische Mariabeelden en –vaandels, wordt de processie afgesloten met het H.-Sacrement, leden van de Broederschap van Sint-Gummarus, het stadsbestuur, de Gezellen van ’t Groot Volk en enkele historische reuzen. Ook vertegenwoordigers van andere Gummarusparochies zoals Emblem, Enkhuizen, Steenbergen en Wagenberg uit Nederland, tekenen present. De absolute blikvanger vormt het 17de eeuwse zilveren reliekschrijn van ruim 800 kilogram, dat gedragen wordt door telkens 16 leden van het Genootschap van de Kasdragers.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.