Lier, hove en mortsel ontvangen litouwse deelnemers aan ‘special olympics’

27 aug 2014 - 19:32

Nieuws

Van 9 tot en met 20 september hebben in ons land de ‘Special Olympics – Europese Zomerspelen 2014’ plaats. Aan deze ‘Games of the Heart’ wordt deelgenomen door 2.000 atleten uit 58 landen. Op 6 locaties in de provincie Antwerpen worden 10 sportdisciplines beoefend.

Van 9 tot en met 13 september wordt de deelnemers een ‘Host Town’-programma aangeboden. De steden Lier en Mortsel en de gemeente Hove hebben zich samen geëngageerd om de delegatie uit Litouwen (49 personen) te ontvangen. De 30 atleten, 11 coaches en 8 begeleiders arriveren op 9 september ’s avonds laat met de bus in Lier en overnachten in het Sint-Aloysiusinstituut voor Verpleegkunde. Daar krijgen ze ook het ontbijt. In de voormiddag brengen ze een bezoek aan het recreatiebad de Waterperels. Na het middagmaal in de eetzaal van het nabijgelegen stadskantoor – dat bereid wordt door medewerkers van de vzw. den Brand – volgt een toeristische wandeling door het stadscentrum, een partijtje minigolf en een boottocht naar het Spui. Hier wordt het avondmaal aangeboden door de Sociëteit van de Schaepshoofden. Om 19.30 uur wordt de dag besloten met een officiële ontvangst in de Colibrant. Lier ontvangt ook de olympische vlam, die een plaats krijgt aan het onthaal in het stadskantoor.

Op 11 september is de delegatie te gast in Hove, waar ze overnachten en ontbijten bij gastgezinnen. In de voormiddag kunnen ze trainen in de sporthal, waarna het middagmaal evenals het avondmaal wordt genomen in Hovenberg. In de namiddag staan diverse workshops (koken, schilderen, kaarsen gieten) en volksspelen op het programma. ’s Avonds volgen een vrij podium en circusacts.

Op 12 en 13 september fungeert Mortsel als gaststad. Ook hier wordt overnacht en ontbeten bij gastgezinnen. De eerste dag hebben de meeste activiteiten (workshops potten draaien, muziek en dans en optredens) plaats in Fort 4. Het middag- en het avondmaal worden aangeboden in het OCMW-restaurant ‘de Meerminnen’; de dag wordt bekroond met een afscheidsfeest.

De volgende dag wordt in de voormiddag de olympische vlam begroet en officieel afscheid genomen op het Stadsplein, waarna de delegatie om 12 uur richting Brussel vertrekt waar om 14 uur de openingsceremonie plaats heeft. De ‘Special Olympics’ zijn het grootste sportevenement voor personen met een verstandelijke handicap en bedoeld om de integratie van deze personen te bevorderen.

Van de Belgische delegatie (72 atleten) maken liefst 12 G-sporters van AC Lyra deel uit. Ze behaalden reeds meerdere medailles op de ‘Special Olympics European and World Summer Games’ in Spanje, Hongarijë, Griekenland en de Verenigde Staten. De 12 atleten zijn: Bart Casteels, Daan Van Eynde, Ena Loos, Jens Verret, Kevin Jacobs, Nathalie Luyten, Nele Gyselaers, Nick Joostens, Rob Peeters, Ruben Tobback, Sanne Follens en Tanja Nuyten. Zij worden begeleid door de coaches Betty Breugelmans, Katia Casteels en Réné Busschodts.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.