Lier heeft nieuw stadsmuseum

28 sep 2018 - 12:01

Nieuws

Lier heeft een nieuw stadsmuseum. Zaterdag 29 en zondag 30 september kan de bevolking het telkens van 10 tot 17 uur gratis bezoeken. Het betreft een interactief museum dat gemaakt werd door Lierenaars, die verhalen brengen rond thema’s die de stad typeren. De collecties werden voorgesteld door schepen Rik Verwaest en teamleider museum Griet Van Opstal.

In 2014 besliste het stadsbestuur een nieuwe koers te varen met de stedelijke musea en de focus te verschuiven van kunst naar een bredere kijk op de stad. In 2015 werd een oproep gedaan naar geïnteresseerden om mee de inhoud te bepalen van het nieuwe museum. Om de stad in al haar facetten te laten ontdekken door de bezoekers, werden stukken uit de collecties van de voormalige musea Wuyts-Van Campen en Baron Caroly – dat geopend werd in 1892 en het Timmermans-Opsomerhuis dat open ging in 1968 – aangevuld let nieuw materiaal. Via getuigenissen in woord en beeld, prenten, affiches, boeken, foto’s, films, meubels, zilverwerk, textiel en tal van objecten, is het de bedoeling de stad in al haar facetten te laten ontdekken. Omdat in de toekomst wisseltentoonstellingen zullen gehouden worden, kunnen Lierenbaars, wijken, verenigingen … nog steeds materiaal aanleveren.

De collecties worden verdeeld over 3 zalen. In zaal 1 ligt de focus op ‘Schoon Lier’, dat kunstenaars inspireert, een bewogen geschiedenis kende en de laatste decennia inzet op toerisme. Zaal 2 staat in het teken van ‘Lierke Plezierke’, met de vele feesten en kermissen, de reuzenfamilie, het Liers Vlaaike en Pallieter. Aandacht wordt eveneens besteed aan wat de Lierenaars verbindt: hun spotnaam van schapekop, hun dialect en hun actief verenigingsleven. In zaal 3 werden de salons uit de woning van baron Caroly opnieuw ingericht. In het ‘Gulden Cabinet’ komt het werk van Lierse kunstenaars aan bod. Worden verder belicht: de lakenproductie, de veehandel, de bierbrouwerij en de katoenindustrie, evenals de typische ambachten zoals het maken van messen, borstels en muziekinstrumenten, het kant- en het parelwerk. Onder het motto ‘Zorgende stad’ ligt het accent op de sociale organisatie, het onderwijs en de gezondheidszorg. De afdeling ‘Fier Lier’ bevat een ‘wall of fame’ en stelt de 3D-replica in kunststof van de Mammoet centraal.

Tijdens het openingsweekend worden demonstraties kantbewerking, het smeden van Lierse messen en het struifvogelspel gehouden en wordt toelichting gegeven bij het Liers Vlaaike en het branden van Lierse koffie. Het nieuwe stadsmuseum vertegenwoordigt een investering van 1.100.000 euro voor de renovatie en herinrichting van der gebouwen. Het zal geopend zijn van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Tickets kosten 4 en 3 euro (studenten, 60-plus en personen met een beperking). Lierenaars, -18-jarigen, scholen, leraren, gidsen, pers, IUCOM en UitPAS met kansentarief hebben gratis toegang. Groepsbezoeken zijn eveneens mogelijk aan speciale tarieven. Bij de ontvangstbalie bevindt zich een museumshop, waar een aandenken kan aangekocht worden. (creating 28/09/18)

Tekst: DéBé

Foto’s: Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.