‘lier belicht’: een vertrouwde gast in amerika

29 jul 2014 - 18:56

Nieuws

De nieuwssite ‘Lier Belicht’ is ondertussen anderhalf jaar operationeel. Gelet op de enkele duizenden bezoekers per dag, mag het initiatief beslist als een succesvol project bestempeld worden. De bezoekers wonen niet alleen in de stad of de streek, maar in alle hoeken van het land en in het buitenland. Via de nieuwssite blijven ze op de hoogte van het reilen en zeilen in de heimat. Bruno Verelst die al 27 jaar in het Amerikaanse Washington Missouri woont, was onlangs op bezoek in Lier en had een gesprek met de redactie van ‘Lier Belicht’.

Bruno Verelst is afkomstig van Antwerpen, woonde in Edegem en Kontich, maar heeft via familieleden en bevriende relaties een nauwe band met Lier. Nadat hij aan Don Bosco in Hoboken het diploma van industrieel ingenieur behaalde, was hij van 1977 tot 1987 werkzaam bij Pauwels Trafo in Mechelen. Toen kreeg hij het verzoek om met zijn kennis en expertise mee te werken aan de uitbouw van de vestiging van de Pauwels Groep in Washington Missouri. Sinds 1981 worden hier – net als in België – transformatoren geproduceerd en verdeeld. In 1983 werd een samenwerkingsverband met AB Chance aangegaan.

Na overleg binnen de familie vertrok het gezin op 2 december 1987 richting Amerika. Bruno ging er aanvankelijk aan de slag in de bestaande fabriek. Vanaf 1992 werden 4 kilometer verder stapsgewijs nieuwe gebouwen met kantoren, een assemblagehal, een magazijn, een wikkelderij e.d.m. voor de productie van distributie-transformatoren opgetrokken. In 2005 werd de bedrijvigheid overgenomen door de Indische Groep Crompton Greaves met hoofdzetel in Mumbai en ging het voormalige Pauwels Trafo verder door het leven als CG Power Systems.

Van 2009 tot 2012 werd alweer een nieuwe fabriek opgetrokken voor de bouw van vermogen-transformatoren. De afgewerkte producten zijn bestemd voor grote energieproducenten en –verdelers, bedrijven en nieuwe energieën zoals zonne- en windenergie. Ze worden verdeeld over de Verenigde Staten en de Caraïben (distributie-transformatoren), de VSA, Centraal en Zuid-Amerika (vermogen-transfopmatoren). Al die tijd speelde Bruno als productiemanager een belangrijke rol bij de voorspoedige evolutie van de bedrijfsactiviteiten.

Aanvankelijk werd hem een contract voor 3 jaar aangeboden, dat na afloop voor een zelfde termijn verlengd werd en uiteindelijk een bestendig karakter kreeg. Samen met zijn vrouw Suzette en zijn dochters Sarah – die als 2-jarige de overstap naar Amerika maakte – en Cynthia – die in de ‘States’ werd geboren -, wist het gezin zich vrij vlug aan de Amerikaanse levensstijl aan te passen. Het eerste jaar werd – samen met andere Vlamingen – geregeld een bezoek gebracht aan de Nederlandse Club in de dichtst bijzijnde grootstad Saint-Louis, maar deze gewoonte werd na verloop van tijd opgegeven. Het idee om ooit naar België terug te keren, werd ruim 10 jaar geleden opgeborgen. Contact met het thuisfront en de familie wordt onderhouden via het internet, e-mail, de telefoon en de nieuwssite ‘Lier Belicht’.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.