19 jul 2021 - 16:02
NieuwsVoor wie van de natuur en van natuurlijk geteelde producten houdt, is de fietsroute ‘Recht naar ’t Veld’ beslist een aanrader. Het bijna 50 kilometer lange traject voert de deelnemers langs landelijke wegen op het grondgebied van Lier, Berlaar, Kessel, Emblem, Broechem, Vremde, Boechout en Lier. Onderweg kan halt gehouden worden bij lokale telers met een lage ecologische voetafdruk, waar men kan plukken, proeven en kopen.
‘Recht naar ’t Veld’ is een initiatief van Visit Lier in samenwerking met Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en Transitie Lier, onderdeel van de pluralistische burgerbeweging die zoekt naar aarde-sparende oplossingen voor onze manier van leven. De fietstocht gaat van start aan Toerisme Lier op de Grote Markt. Een eerste halte is voorzien aan de Volkstuintjes achter het begijnhof (1), waar burgers eigen gekweekte groenten en fruit kunnen telen. In de zelfpluktuin Vlierveld in het Spreet (2) kunnen natuurlijk geteelde producten geplukt worden mits een vrije bijdrage in de collectebus. Eveneens in het Spreet zorgt de lokale aspergeteler (3) voor verse asperges. De CSA (Community Supported Agriculture) Kruyk Boter Hoef in de Misstraat in Lier (4), biedt verse biologische en seizoensgebonden groenten, eieren, honing en fruit aan.
Via Berlaar wordt de zelfpluktuin Blauwe Bessen aan de Bogaertsheide in Kessel (5) bereikt. Geplukte bessen, afgeleide producten en sapjes kunnen er aangekocht worden. De volgende halte is de CSA zelfplukboerderij ’t Bioplekske in Emblem (6). Oogstaandeelhouders kunnen hier het ganse jaar groenten oogsten. In de samentuin De Onrustige Bedden in Vremde (7) kunnen buren, vrienden, kennissen, hun eigen groenten telen. De Hoeders van de Aarde (8) – eveneens in Vremde – is een sociaal-ecologisch initiatief. In deze zelfpluktuin is het mogelijk om groenten te plukken voor een vrije bijdrage. Vooraleer terug te keren naar de Grote Markt in Lier, kan er nog een bezoek worden gebracht aan Slowberry aan het Galgeveld (9), waar framboozen en braambessen ecologisch geteeld worden. Op dezelfde locatie kan men ook terecht voor een aanbod aan groenten, kruiden, geneeskrachtige planten en eetbare bloemen bij ‘nooit geweten dat je dit kon eten’.
Tekst: DéBé
Foto: ROM