08 nov 2020 - 16:26
NieuwsMet een stijlvolle militaire plechtigheid en een feestelijke prijsuitreiking werd op vrijdag 21 juni 1991 definitief een orgelpunt geplaatst achter ruim 35 jaar aanwezigheid van de Koninklijke Cadettenschool in Lier. Op 17 maart 1989 nam de regering de beslissing om de school af te schaffen. De stad Lier had zich nochtans fel verzet tegen deze beslissing.
Reeds midden de jaren ’80 werd een handtekeningactie gehouden, nog voor de afschaffing deel uitmaakte van het Sint-Annaplan van 1986. De sluiting paste in het kader van de toenmalige besparingsmaatregelen van het Ministerie van Landsverdediging. De oorspronkelijke Cadettenschool die werd opgericht in 1897, was aanvankelijk voorbehouden voor de zonen van officieren. Bij aanvang van het schooljaar 1955-1956 werd de Nederlandstalige afdeling overgebracht naar Lier. Sindsdien genoten Vlaamse jongeren hier een ideale voorbereiding op de Koninklijke Militaire School.
De afscheidsplechtigheid van 21 juni 1991 werd bijgewoond door tal van burgerlijke en militaire hoogwaardigheidsbekleders. Onder begeleiding van de muziekkapel van de zeemacht hielden de laatste 26 cadetten een stijlvol slotdéfilé. Aan de plechtigheid werd ook deelgenomen door de laatste leerlingen van de Intermachten. Korpscommandant en studiedirecteur Luitenant-Kolonel G. Marinus in zijn slottoespraak op de nauwe vriendschapsbanden met de stad Lier en haar inwoners. ‘De cadetten waren een graag geziene en vertrouwde verschijning in het stadsbeeld. In het totaal studeerden hier 2.000 cadetten af. De kazerne stond steeds open voor tal van Lierse verenigingen’.
Als herinnering aan 36 jaar aanwezigheid in Lier werd op de stadswandeling rechtover de kazerne het bronzen beeldje ‘het Cadetje’ onthuld. Het werd vervaardigd door Luitenant Micheline Vansevenant. Toespraken werden hier gehouden door P. Vermeylen, deken van de 16 leerkrachten, cadet Meeus en burgemeester M. Vanhoutte. Als ‘doekje voor het bloeden’ werd onder leiding van Majoor Willy Van Elsen, in de kazerne gedurende enkele jaren nog de Intermachten Voorbereidende School (IVS) ondergebracht.
Tekst: DéBé
Foto’s: DéBé en Luc Peeters