Kostenbewust inleefhuis in de maak

16 sep 2016 - 12:56

Nieuws

In het najaar opent het OCMW van Lier in samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) ‘het Inleefhuis van mijn Centen’. Het betreft een grootschalig preventieproject rond budget en schulden. Het Inleefhhuis wordt officieel geopend op 17 oktober, de dag van ‘Verzet tegen Armoede’. Op dezelfde plaats wordt de inleefweek rond armoede op vrijdag 21 oktober afgesloten. Het inleefhuis in de Koepoortstraat 3 kan verder bezocht worden tot midden december.

Sinds 2014 stelt de Vlaamse overheid financiële middelen ter beschikking voor projecten rond schuldpreventie. Centra voor Algemeen Welzijnswerk dienen hiervoor een samenwerking aan te gaan met OCMW’s uit hun regio, verenigingen waar armen het woord voeren en lokale welzijnsschakels. Het Inleefhuis past in het verlengde hiervan. Via een ingerichte woning is het de bedoeling een breed publiek inzicht te geven in de kosten en verleidingen van het leven en op een laagdrempelige manier verschillende doelgroepen te bereiken met nuttige informatie over geld. Tijdens een interactieve rondleiding door het huis, wordt in elke kamer een ander thema aangeraakt. Zullen o.m. aan bod komen: reclame, voeding, telecom, energie, leningen en kredieten en omgaan met facturen.

Het ‘Inleefhuis van mijn Centen’ wordt ingericht in de voormalige locatie van het CAW in de Koepoortstraat 3. Dit gebouw is niet te groot en heeft de indeling van een echt huis, zodat het best geschikt is voor dit project. Opnieuw & Co zorgt voor gratis bemeubeling en Eandis plaatst een demomodel van een budgetmeter. Jongeren vormen de prioritaire doelgroep. Ze hebben vaak geen besef van wat het leven kost. Bovendien zijn ze gemakkelijk te verleiden tot impulsaankopen, wat in combinatie met een beperkt inkomen al snel leidt tot een schuldenspiraal. Daarnaast biedt het Inleefhuis de gelegenheid om personen die reeds zeer lang in trajectbegeleiding zijn, mee te nemen in een meer educatief verhaal. Een bezoek werkt drempelverlagend, zodat heel wat cruciale informatie kan opgepikt worden.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.