Koninklijke titel voor Lierse persbond

29 aug 2017 - 17:11

Nieuws

Een delegatie van de Lierse Persbond werd door gouverneur Cathy Berx ontvangen in het ‘Parkhuis’ – haar tijdelijke residentie in afwachting van de voltooiing van het nieuwe provinciehuis -, om er het brevet dat aan de vereniging de koninklijke titel toekent plechtig in ontvangst te nemen. De gouverneur feliciteerde de vereniging en sprak haar dank uit voor het sociaal engagement dat algemene waardering verdient.

Op verzoek van de leden werd midden april 2017 een rijk gedocumenteerd dossier toegestuurd aan het Huis van Zijne Majesteit de Koning. Op 12 juli 2017 volgde het goede nieuws dat het verzoek positief werd geëvalueerd. De procedure was zodoende binnen een termijn van 3 maanden voltooid. Bij de evaluatie werd rekening gehouden met de rijke geschiedenis van de vereniging, die op 22 juni 1956 werd opgericht in den Eycken Boom. De voorbije decennia werden meerdere opmerkelijke initiatieven genomen, zoals de uitgifte van de ’50 Liere’ in 1981 – waarna 6.250 euro werd overhandigd aan het ontmoetingscentrum den Bril – en van de ’75 Zimmers’ in 1988 – die toelieten om een nieuwe gildevlag aan te maken voor de aloude Sint-Sebastiaansgilde Koninklijke Moed en Eendracht.

Financiële steun werd nog verleend aan de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis in 1984, de Lierse brandweer onder de vorm van 3 veiligheidspakken met een waarde van 2.500 euro en de Stichting Jimmy Frey die in 1990 3.250 euro ontving voor de strijd tegen kanker. Na de grootse viering van het 10-jarig bestaan in 1984 met een bal in feestzaal de Valk en een tentoonstelling in het Vleeshuis, volgde in 1985 in het Theaterkaffee een panelgesprek over stadsjournalistiek en in 1999 in de Fortuin een debat met de hoofdredacteurs van diverse kranten. Op het culturele vlak lanceerde de Lierse Persbond omstreeks het midden van de jaren ’90 de cultuurprijs en werden van 1992 tot 2000 vijf tweejaarlijkse cartoonales georganiseerd. Na de overhandiging van het brevet volgde nog een gemoedelijk onderhoud met de gouverneur.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.