KOMT DONALD J TRUMP OP BEZOEK NAAR LIER ?

31 mrt 2025 - 12:44

Nieuws

Volgens een doorgaans betrouwbare bron vernamen we in exclusiviteit dat niemand minder dan Donald J Trump, de democratisch verkozen 47ste president van de Verenigde Staten van Amerika, nog deze zomer een bezoek zou brengen aan Lier. Het bezoek zou gecombineerd worden met een passage langs de haven van Antwerpen, een verzamelplaats van Tesla’s, en langs de kazerne in Berlaar, waar hij nog enkele landgenoten zou bezoeken. Morgen dinsdag zou om 11 uur in het stadhuis van Lier nog een geheim topoverleg plaatshebben met een delegatie van het Witte Huis, om de laatste modaliteiten en vooral eventualiteiten te bespreken.

Het werd jarenlang geheim gehouden maar Donald J Trump heeft sinds zijn prille jeugd duidelijk een boontje voor Lier. In intieme kring wordt hij trouwens vaak aangesproken als ‘Mister Bean’, niet te verwarren met éne Rowan Atkinson. Tijdens de verplichte lessen lectuur maakte hij in volle puberteit kennis met het werk van de Engelse letterkundige en journalist G.K. Chesterton. Vooral ‘The Ballade of a Strange Town’, waarin Chesterton de lof zingt van ‘het lieflijke en verrukkelijke stadje Lier’, maakte een diepe indruk op de jonge Donald. President Trump heeft ook weet van de eeuwenlange nauwe diplomatieke betrekkingen tussen het Amerikaanse plaatsje ‘Emblem’, een dorpje met 10 inwoners in de staat Wyoming, en Emblem ‘de bakermat van Lier’. Al deze omstandigheden maken dat Lier ‘overseas’ op een goed blaadje staat in Amerika. Zo zouden goederen en producten die in Lier gefabriceerd worden en natuurlijke rijkdommen – zoals de gasreserves onder de voormalige gasfabriek en de vruchtbare klei van de vallei van de Nete – vrijgesteld worden van de hoge invoertaksen. Al deze goederen zouden vanuit het Netekanaal – dat mogelijk omgevormd wordt tot ‘canal of America’ – via een rechtstreekse zeeroute die door het Panamakanaal gaat, in ‘no time’ de States bereiken.

Donald geeft graag wat, maar vraagt in ruil ook wel wat. In de eerste plaats denkt hij aan het ‘veramerikaniseren’ van de namen van straten, pleinen en wijken. Zo zou de naam van de smalle Antwerpsestraat omgezet worden in ‘small street of Antwerp’, al bij al een ‘a small step’. Meer ingrijpend lijken de mogelijke toekomstige benamingen van enkele pleinen, zoals het Zimmerplein (‘Room Square’), het F. Timmermansplein (‘F Carpenter Square’), het Kluizeplein (‘Safe Square’) of het Paradeplein (‘Trump Square’). Zelfs de wijken van de stad zouden niet aan een taalaanpassing ontsnappen. De wijk Zevenbergen zou het ‘Seven Mountains District’ kunnen worden. ‘Monastery Heath District’ komt in de plaats van de wijk Kloosterheide en ‘Trousers from Hedges District’ verwijst naar het Hagenbroek. Een etymologische commissie bestaande uit Panamerikaanse geleerden onderzoekt momenteel nog een juiste vertaling voor specifieke plaatsaanduidingen zoals de Bles, de Broeksteeg, het Hemdsmouwken, het Spreet, het Vlietje en het Zwadderhof. Na de vredelievende annexatie van Groenland, is het de uitdrukkelijke wens van president Trump om van het ‘Hof van Denemarken’ in Lier een Amerikaanse enclave te maken. Daarnaast zou hij de teruggave eisen van de Wonderklok, die jaarlijks duizenden belangstellenden naar het Zimmerpaviljoen lokt. De klok was één van de blikvangers tijdens de World Fair van 1938 in New York en werd nadien gedurende meerdere decennia angstvallig verborgen gehouden in de States. Pas na diplomatiek overleg op hoog niveau, keerde ze naar de heimat terug. De vrees is niet denkbeeldig dat nog andere eisen aan bod zullen komen tijdens het geheim topoverleg van morgen dinsdag om 11 uur in het Lierse stadhuis. Ook hierover zullen we in de mate van het mogelijke uitvoerig berichten.

Tekst DéBé

Illustratie Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.