Kleurrijke kerstparade trekt door Lierse binnenstad

09 dec 2014 - 12:06

Nieuws

Na een onderbreking van 8 jaar trekt de kleurrijke kerstparade zaterdag 27 december van 18 tot 20 uur weer door de straten van de binnenstad. In 2006 ging het om een initiatief van VTM. Ondertussen werd het concept overgenomen door ‘Twice Entertainment’ uit Roeselare. Deze organisatie vond in de stad een welgekomen partner. Vermits enkele tienduizenden bezoekers worden verwacht, is de parade volgens schepen Rik Verwaest een ideale gelegenheid om Lierke-Plezierke nogmaals op de kaart te zetten.

De kerstparade telt volgens Peter Huyghe van ‘Twice Entertainment’ 14 praalwagens, 200 figuranten die zo’n 20 scènes uitbeelden, is 350 meter lang en duurt normaal 40 minuten. Naast dansende elfen, swingende beren, sneeuwpoppen en eskimo’s, zijn o.m. de Showbizztrap, de ‘Toy Factory’, de ‘Ice-Queen’, de pinguïnwagen en de ‘Christmas Train’ te bewonderen. De apotheose vormt de rendierwagen met de kerstman. ‘Twice’ is actief in verschillende steden in binnen- en buitenland. De paradewagens worden vooraf gestald in een loods die ter beschikking wordt gesteld door Van Hool. De figuranten kunnen zich omkleden in de lokalen van het Koninklijk Atheneum.

De kerstparade vertrekt en eindigt aan de Leuvensvest en volgt het hiernavolgende parcours: Koningin Astridlaan, Arthur Vanderpoortenlaan, Berlaarsestraat, H.-Geeststraat, Rechtestraat, Grote Markt, Antwerpsestraat, Kolveniersvest, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Eikelstraat, Zimmerplein en Netelaan. Dank zij de inbreng van lokale sponsors zoals La Rocca en Marie-Fleur en van de Nationale Loterij, blijft het kostpenplaatje voor de stad beperkt tot 12.000 euro.

Op zaterdag 27 december is een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen van kracht. Zo geldt vanaf 12 uur een parkeerverbod in alle straten van het parcours, de Werf, de Deensestraat en het Kardinaal Mercierplein. Van 16 tot 21 uur wordt het parcours afgesloten voor alle verkeer. De parking aan de Gasthuisvest, de Arthur Vanderpoortenlaan en de Leopold III-laan is dan niet bereikbaar. De ondergrondse parking Grote Markt is niet bereikbaar tussen 15 en 21 uur. Vermits de Leuvensevest wordt afgesloten voor alle verkeer – wegens de opstelling van de stoet -, is ook de parking van risthuis ‘de Zilveren Knoop’ niet bereikbaar.

De Kartuizersvest (tussen e Parelstraat en de Antwerpsestraat), de Lisperstraat (tussen de Wijn gaardstraat en de Grote Markt) en de Berlarij (ter hoogte van de Berlaarsestraat) worden doodlopend vanaf 16 uur. Plaatselijk verkeer in de twee richtingen is toegemlaten. De Koepoortstraat wordt vanaf 16 uur tussen de Lookstraat en de SASK opengesteld in twee richtingen. In de Vredebergstraat wordt de rijrichting tussen de Abtsherbergstraat en de Vismarkt vanaf 16 uur omgedraaid.

Aan de bezoekers wordt gevraagd om de binnenstad met de auto te mijden. Wie met de fiets komt kan deze stallen op het Paradeplein, waar stadswachten toezicht houden. Tijdens de uren van de parade rijden geen lijn bussen door de binnenstad. De reguliere diensten eindigen aan de Veemarkt en aan het station. De auto kan gestald worden op de parking de Mol (423 plaatsen), het Paradeplein (260 plaatsen), de Tramweglei (350 plaatsen) en langs de Ring (500 plaatsen). Parkeergelegenheid is ook voorzien bij Van Hool (1.400 plaatsen) en in Duffel (o.m. aan de G. Van der Lindenlaan). Pendelbussen brengen de bezoekers verder naar Lier.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.