26 jun 2016 - 11:45
NieuwsWaar anders dan in het Timmermans-Opsomerhuis kon de jongste uitgave van ‘Pallieter. De Herontdekking van een Meesterwerk’ voorgesteld worden? In de opeenvolgende toespraken werd de roman van Felix Timmermans, die een ode brengt aan de natuur en het leven, bejubeld door uitgever Harold Polis, de auteurs Gerda Dendooven en Kris Van Steenberge en Professor Kevin Absillis.
Volgens Harold Polis lag één van de meest succesvolle Vlaamse boeken jarenlang op een vreemde manier als het ware ondergesneeuwd. O.m. in Duitsland geniet het boek nog steeds een ruime belangstelling als exponent van de Vlaamse en de Nederlandse literatuur. Gerda Dendooven die uit haar jeugdjaren ‘De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa Begijntje’ kende, is via de verfilming ‘Pallieter’ gaan lezen. Felix Timmermans is voor haar een schilder met taal en ‘Pallieter’ een soort vrijzinnige bijbel met een religieuze visie op leven en dood. De Lierse auteur Kris Van Steenberge is 30 jaar na datum en nadat hij de film en de musical had gezien, ‘Pallieter’ opnieuw gaan lezen. Hij genoot nu nog meer van ‘de poëtische wandeling door de seizoenen’ en vroeg zich af of ‘Pallieter’ het Lier van vandaag nog zou herkennen? En wat zou hij denken van het ‘peperdure prostaatgedruppel op de Grote Markt’, een fantasietje van het vorige bestuur.
Kevin Absillis die het nawoord bij de jubileumuitgave – verzorgd door Wendy Lemmens – schreef, las ‘Pallieter’ als prille dertiger. ‘Pallieter’ is voor hem de ultieme non-conformist, een gevoelsmens en een soort kosmopoliet, die herinneringen aan de eigen kinderjaren oproept en veel meer te bieden heeft dan ‘rijstpap en volksdans’. Het boek is het meest succesvolle literaire exportproduct dat ons taalgebied de laatste 100 jaar heeft voortgebracht en nog steeds in het buitenland veel gelezen wordt. Zijn dank ging naar Wendy Lemmens, Gommaar Timmermans – die voor origineel illustraties zorgde -, Griet Van Opstal (dienst Erfgoed en Musea), Birgit Reynders (Bibliotheek) en Peter Putseys (Archief). Tot slot bracht hij hulde aan Gaston Durnez, de Timmermansbiograaf – en Ronald De Preter, curator van de tentoonstelling ‘Lierse Lente. Felix Timmermans en zijn kunstbroeders ten tijde van Pallieter’.