Journalist leo van der linden heeft huisarrest in spanje

02 apr 2020 - 15:08

Nieuws

Journalist op rust Leo van der Linden (71) – vanaf 2008 actief in de regio Lier – vestigde zich in mei 2019 om gezondheidsredenen in het Spaanse San Pedro del Pinatar. Met 110.238 besmette en 10.003 overleden personen is Spanje samen met Italië het meest door het coronavirus geteisterde land in Europa. Nadat midden maart de noodtoestand werd afgekondigd, heeft hij sindsdien huisarrest. Een korte verschijning op de stoep voor zijn huis, leverde hem een berisping door de ‘Guardia Civil’ op.

San Pedro del Pinatar ligt in het Zuid-Oosten van Spanje, in de regio Murcia aan de ‘Mar Menor’. Onlangs wou hij naar België reizen, doch dit leek uitgesloten. Volgens Leo zijn het Madrilenen die per vliegtuig uit Italië terugkeerden, die het virus eerst in de hoofdstad en vervolgens in heel Spanje introduceerden. Toen de eerste doden vielen kondigde het bestuur van Madrid de volledige lockdown af en mocht niemand de stad noch in noch uit. Toch vertrok op de valreep nog een groot aantal Madrilenen naar familie langs de kusten, naar hun buitenverblijf of naar een hotel elders in het land. Een echtpaar reisde met de trein naar de ‘Mar Menor’ en verspreidde na een bezoek aan de supermarkt het virus in de omgeving van San Pedro del Pinatar. Leo maakte in Spanje toestanden mee die ook hier bekend zijn. In de apotheken waren in een mum van tijd de mondmaskers uitverkocht en was er in de supermarkten geen toiletpapier meer te vinden, al worden de winkels dagelijks bevoorraad.

Minder dringende producten worden wel niet aangevuld. ‘Mercadona’ – de grootste supermarktketen in Spanje – heeft de openingsuren ’s avonds beperkt. In de grootwarenhuizen mag maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen, wat voor lange rijen zorgt. Bij de ingang worden de handen ontsmet en moeten plastieken handschoenen aangedaan worden. De kassiersters zitten achter schermen. Het winkelkarretje moet na afloop door de klant zelf gedesinfecteerd worden. Spanje pakt naar zijn gevoel de crisis efficiënt aan , maar niet iedereen houdt zich aan de opgelegde verplichtingen. Wie zonder geldige reden of toelating de straat opgaat, riskeert een boete van 300 tot 60.000 (!) euro. Al meer dan 350 personen kwamen in de gevangenis terecht. Leo van der Linden mag zelf de straat niet op, maar kan voor het winkelen een beroep doen op zijn Spaanse buren. Ook al lijken Madrid, Barcelona en Benidorm momenteel spooksteden, zich vervelen doet bezige bij Leo niet. Wel stelt hij zich vragen bij de gevolgen op termijn voor de economie en voor het toerisme in Spanje in het bijzonder.

Tekst: DéBé

Foto’s: LVdL

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.