15 okt 2020 - 16:56
NieuwsIn ‘De Lelie’ op de hoek van de Grote Markt en de Eikelstraat, is het beroemde Liers Vlaaike ontstaan. Vandaag is hier een tearoom gevestigd. Als herinnering aan het rijke verleden en verwijzing naar de huidige status van deze Lierse lekkernij, werd op deze plaats door schepen Rik Verwaest een infobord onthuld. Dit gebeurde in aanwezigheid van een delegatie van de Orde van het Liers Vlaaike en de Gezellen van ’t Groot Volk.
Volgens stadsgids Hugo Broes die aan de basis ligt van het initiatief, woonde in ‘De Lelie’ lange tijd Jan-Baptist Taymans, ‘banket-, koek- en broodbakker én fabrikant van chocolade’. Hij bedacht omstreeks het midden van de 19de eeuw het recept van het Liers Vlaaike. Dit recept bleef lang tijd geheim. Zelfs bij het bezoek van koning Leopold II bij gelegenheid van de Sint-Gummarusfeesten in 1890, weigerde bakker Eugène Van den Eynde het recept te verklappen. Nadien pronkte aan zijn zaak in de Antwerpsestraat wel het opschrift ‘fournisseur de la cour’. Vandaag waken de leden van de Orde van het Liers Vlaaike, onder het voorzitterschap van Johan Hendrickx, over de kwaliteit van de lekkernij, waarvan het recept stoelt op de speciale combinatie van vier kruiden (kaneel, koriander, nootmuskaat en kruidnagel) met kandijsiroop. Het Liers Vlaaike is één van de oudste streekgerechten van de provincie. Op 25 januari 2007 werd het erkend als Vlaams streekproduct en sinds 9 december 2013 is het een Europees beschermd streekproduct. Onder de hoge bescherming van reus ‘Johan den Bakker’ werden de aanwezigen getrakteerd op coronaproof verpakte Lierse Vlaaikens. Het is 1 van de 9 proevertjes die deel uitmaken van het proeftoerpakket van Visit Lier. Voor meer info, zie www.visitlier.be.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM