Infoavond over leeftijdsvriendelijke gemeente

13 dec 2013 - 13:38

Nieuws

Op maandag 2 december 2013 organiseerden de CD&V-senioren Lier-Koningshooikt een infoavond over “Leeftijdsvriendelijke gemeente”. Een 50-tal geïnteresseerden waren naar het WZC Sint-Jozef gekomen voor deze avond.

De ouderenweek , die traditiegetrouw de derde week van november door gaat , stond dit jaar in het teken van ‘ Leeftijdsvriendelijke gemeente : een hefboom voor actief ouder worden’.

Dat was voor ons , CD&V-senioren , zo’n een belangrijke uitdaging en de keuze om dit thema ook ‘ lokaal ‘ centraal te stellen was vlug gemaakt.

Als gastspreker hadden we Prof. dr. Em. An Hermans uitgenodigd . Ze is de Algemene Voorzitter van de CD&V-senioren en sinds vorige maand Voorzitter van de Europese Senioren Unie.

An Hermans benadrukte dat een actieve inzet nodig is om samen te werken aan een samenleving waar ‘lang leven’ in al zijn aspecten deel van uitmaakt. Kleine , duurzame acties kunnen immers een gemeente leeftijdsvriendelijk en dus ook ‘ seniorenvriendelijk ‘ maken . Rond de woning en in de buurt begint de samenleving : een gesprek, een helpende hand , toegankelijke overheidsgebouwen en winkels , verlaagde stoepranden , veilige oversteekplaatsen , een bank om de wandelafstand te breken… De uitdagingen zijn groot. In vele domeinen en sectoren . Ook in de zorg . Senioren zijn aanwezig bij hulp-en zorgverlening als vrijwilligers . Zij vertegenwoordigen in families en gemeenschappen een enorme sociale en culturele rijkdom . Daarvoor moet plaats en aandacht zijn in een hartelijke , leeftijdsvriendelijke samenleving , waar ook kwetsbare ouderen ‘thuis’ kunnen zijn . Dit vraagt wel inzet en betrokkenheid van alle leeftijdsgroepen.

Aanvullend bracht de heer Omer Willems , vanuit zijn jarenlange ervaring als Directeur van het WZC St. Jozef , enkele boeiende en inspirerende voorbeelden rond dit thema..

Na een korte pauze was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de beide sprekers.

Met een woord van dank , een attentie voor de sprekers en nog wat gezellig napraten werd deze interessante avond afgesloten .

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.