17 nov 2017 - 11:32
NieuwsIn cultuurcentrum Vredeberg had andermaal een ceremonie plaats voor de nieuwkomers die met succes het inburgeringstraject volgden. De volwassenen ontvingen een oorkonde, de jongeren van de onthaalklassen secundair onderwijs een cheque voor een culturele workshop.
Het inburgeringstraject is een initiatief van de stad, het Agentschap Integratie en Inburgering, het Atheneum Lier, het Sint-Ursula Lyceum, het Sint-Aloysius Instituut, het Centrum voor Basiseducatie, het Centrum voor Volwassenenonderwijs en het Lokaal Overlegplatform van het middelbaar onderwijs. Volwassenen volgen een cursus Nederlands en maatschappelijke oriëntatie, om hen vertrouwd te maken met de Vlaamse samenleving. Jongeren uit de onthaalklassen anderstalige nieuwkomers werken intensief aan hun kennis van de Nederlandse taal, om door te stromen naar het gewone onderwijs. Volgens burgemeester Frank Boogaerts verblijven in Lier personen van meer dan 100 nationaliteiten. Een goede kennis van het Nederlands is de sleutel tot integratie in de maatschappij.
In Lier bestaat een waaier aan mogelijkheden om het Nederlands extra in te oefenen. Voorbeelden zijn: de Babbelier op woensdagavond, de Zomerbabbel, het Taalbad en de Taalvakantie voor jongeren tijdens de zomervakantie, de Leeswereld in de bibliotheek, het project Samen Inburgeren en de jaarlijkse ‘Meat&Greet’ met activiteiten voor jongeren. Namens het Agentschap Integratie en Inburgering stelde Freuke Van Severen dat het inburgeringstraject de wipplank is naar het zoeken van een job, verder studeren en deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Kris Mampaey van het Sint-Aloysius , die Nederlandse les geeft aan studenten van de hogere beroepsopleidingen en OKA-lerelingen in het gewone onderwijs ondersteunt, verwees op haar beurt naar de vele initiatieven die in Lier genomen worden. Voor een pakkende getuigenis zorgde Houssam Al-Kassab, een arts uit Syrië die 2 jaar geleden zijn land, zijn werk en zijn gezin moest achterlaten wegens de oorlogsomstandigheden. Het is zijn grote droom om zijn gezin, dat momenteel in Turkije verblijft, te kunnen herenigen en hier een gepaste job te vinden.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM