30 mrt 2025 - 00:20
NieuwsOp 3 april 1945 overleed Arthur Vanderpoorten vlak voor de bevrijding van het concentratiekamp van Bergen-Belsen door Britse militairen. Precies 80 jaar later werd op initiatief van Recht & Vrijheid en het Willemsfonds hulde gebracht aan deze grote staatsman en werd de bevrijding van de concentratiekampen opgericht door de Nazi’s herdacht.
Dit gebeurde onder ruime belangstelling van o.m. de volledige familie Vanderpoorten op de campus Arthur Vanderpoorten van Atheneum Lier. De genodigden werden welkom geheten door Christel Van Den Plas, die verwees naar de talrijke gewapende conflicten van vandaag en naar de actuele situatie in Amerika. ‘De wereld staat vandaag op zijn kop, diaspora en kolonialisme vieren hoogtij’. Verder hing ze een beeld op van de gruwelijke taferelen in de concentratiekampen, waar ruim 1 miljoen mensen het leven liet. Peter Vanderpoorten die zijn grootvader helaas niet persoonlijk heeft mogen kennen, hing een beeld op van het leven en het werk van deze grote staatsman. Arthur Vanderpoorten werd op 17 februari 1884 in Puurs geboren. Al vrij vroeg verhuisde het gezin naar Lier. Arthur bouwde een mooie loopbaan uit als handelsvertegenwoordiger en was actief in het bestuur van het Willemsfonds Lier en de Koninklijke Lierse Turnkring. Al gauw was hij actief bij de Liberale Partij. Hij was voorzitter van het Liberaal Vlaams Verbond van 1923 tot 1926, werd in 1936 provinciaal senator en in 1939 senator.
In deze hoedanigheid had hij bijzondere belangstelling voor onderwijs, gezondheidzorg en de toepassing van de taalwetten. In 1939 en 1940 maakte hij als minister van onderwijs deel uit van de regering Pierlot. Nadien werd hij van 1940 tot 1943 minister van Binnenlandse Zaken. Hij was bijzonder beslagen op financieel-economisch, sociaal-maatschappelijk en politiek vlak. Na het uitbreken van WO II hielp hij Belgische vluchtelingen in de niet-bezette Franse zone. Op 4 januari 1943 werd hij in Pont-de-Claix gearresteerd, gevangen gezet in Fresnes-bij-Parijs en getransporteerd naar de kampen van Buchenwald, Oranienburg-Sachsenhausen en Bergen-Belsen, waar hij op 3 april 1945 aan tyfus overleed. Tijdens zijn actieve politieke loopbaan werd de wet Vanderpoorten gestemd, waardoor de gebouwen van het rijksonderwijs niet langer door lokale gemeentebesturen, maar door de nationale overheid werden gebouwd en onderhouden. Het slotwoord bleef voorbehouden voor achterkleinzoon Arthur Vanderpoorten, die stelde dat verder onverdroten zal geijverd worden voor het behoud van onze vrijheden. Na deze toespraken volgde een bloemenhulde aan het monument van Arthur Vanderpoorten, de vader van Herman Vanderpoorten en de grootvader van Marleen Vanderpoorten en Patrick Dewael.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters