Hoogstaande muzikale taptoe op Grote Markt

07 sep 2017 - 12:54

Nieuws

In aanwezigheid van tal van burgerlijke en militaire hoogwaardigheidsbekleders, had op de Grote Markt een muzikale taptoe plaats naar aanleiding van 55 jaar peterschap en nauwe vriendschapsbanden tussen de stad en het 2A dat is opgenomen in het huidige Bataljon Artillerie. Aan deze taptoe werd deelgenomen door de Red Hackle Pipe Band, de Koninklijke Muziekkapel van de Antwerpse Politie en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en van Defensie.

Vooraf herinnerde burgemeester Frank Boogaerts aan de rijke militaire geschiedenis van de stad Lier, waar in 1888 een aanvang werd gemaakt met de bouw van een artilleriekazerne. De latere Dungelhoeffkazerne staat vooral bekend als de voormalige Koninklijke Cadettenschool. Toen de stad bij het begin van de jaren ’60 het peterschap over het 2A opnam, ontstond een nauwe samenwerking met wederzijdse bezoeken en uitwisselingen. Na de taptoe in 2012 in het kader van de feestelijkheden rond 800 jaar Lier, werden recent nog 2 artilleriestukken onthuld op de Dungelhoeffsite.

Volgens Luitenant-Kolonel Christoph Huys, commandant van het Bataljon Artillerie, zijn de banden tussen de stad en het 2A na 55 jaar nog steeds heel intens en worden de militairen hier telkens gastvrij ontvangen. Het taptoe kon ditmaal niet gecombineerd worden met een militair défilé wegens het dreigende terrorisme. Hierdoor worden dagelijks 1.250 militairen ingezet voor de veiligheid van de bevolking. Onder hen ruim 150 Artilleristen voor bewakeningsopdrachten in Antwerpen en aan de kerncentrale van Doel.

Daarop volgde gedurende anderhalf uur een hoogstaand muzikaal spektakel met optredens van de Red Hackle Pipe Band, de Koninklijke Muziekkapel van de Antwerpse Politie en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en van Defensie.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.