Hoogdagen van gummarusfeesten komen er aan

16 sep 2015 - 23:16

Nieuws

De hoogdagen van de Gummarusfeesten die slechts om de 25 jaar gevierd worden, naderen nu wel met rasse schreden. Zondag 27 september en zondag 4 oktober wordt de verkeersvrije Lierse binnenstad tussen 13 en 18 uur ondergedompeld in de sfeer van het einde van de 15de eeuw. Ruim 1.000 figuranten roepen tijdens een historische (re)creatie herinneringen op aan het huwelijk in 1496 van Johanna van Castilië en Filips de Schone, de ouders van keizer Karel, en aan het feest dat één jaar later volgde.

Op meer dan 30 plaatsen kunnen de bezoekers op een interactieve manier in contact komen met waarzeggers, bedelaars, donderpredikanten, aflatenverkopers, wonderdoktoren, begijnen, kwezels, lepralijders e.a. Ze kunnen zich vergapen aan de wonderlijke capriolen van potsenmakers, vuurspuwers en goochelaars. Links en rechts weerklinkt de draailier en de doedelzak. Er wordt zelfs een heuse middeleeuwse bruiloft gevierd. Dieven en echtbrekers worden afgestraft aan de schandpaal. Spaanse zigeuners hebben hun kamp opgeslagen in het begijnhof en flamencodansers zorgen voor een brok Spaanse folklore. Wie door de straten wandelt kan kleurrijkje figuren ontmoeten zoals Tist de Memmekesreusser, Jef Lawijt, Jeanne Legume, Min de Kluts, Staf den Bessemer, Fons den Drets of Betje Foemp.

De toekomst kan voorspeld worden door een waarzegster of een vreemde kluizenaar. Bij een malafide wonderdoktoor kan een wonderdrankje geproefd worden en bij ene apothekers een zalfje getest worden. Tussendoor kan de rust opgezocht worden in de verschillende kerken en kapellen, waar wonderlijke gezangen van Gregoriaanse paters en meer wereldse middeleeuwse liederen weerklinken. Terwijl een predikant de geschiedenis van de Lierse patroonheilige vertelt, trekt een kleine pestprocessie door de straten. Tenslotte wordt ook een echt middeleeuws kampement met boogschutters, zwaardvechters, muntslagers en roofvogels voorzien. Tussen 13.15 en 15 uur doen zowel de Spaanse delegatie van Johanna van Castilië als de Bourgondische delegatie van Filips de Schone hun blijde intrede.

Vanaf 15 uur trekt de ‘Lierse Ommeganck’ door de H.-Geeststraat, de Rechtestraat, de Grote Markt, de Eikelstraat, het Zimmerplein en de Volmolenstraat. De stoet wordt gevormd door het Thebaans kwartet, de Lierse keersters, het orkest van de Reizende Maan, een praalwagen met het wonder van de bron, de slang en de boom, de vendelgroep Ansfriend van de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo, de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde van Zandhoven, een kudde schapen die verwijst naar de bijnaam van Schapekoppen en de Lierse Reuzentrein. Deze omvat de reuzenfamilie met stamvader Goliath op kop, de reuzin, Kinnebaba, de 2 Moorse knechten, Miekes zuster, Jannekes broer, Grootemoe en Grooteva, de Olifant en de Kameel in een nieuwe outfit van Dries Van Noten, de Hellewagen, ’t Schip van ’s Lands Welvaren, de Leeuw en de Maagd en het vernieuwde Ros Beiaard.

Vanaf 18.30 uur wordt op de Grote Markt opgetreden door de Big Band van de Lierse Muziekacademie. Alsdan komen hier ook de reuzen van de Lierse wijken toe. Omstreeks 20 uur worden Johanna en Filips en hun gevolg verwacht, waarna een half uur later het avondspektakel rond de figuur van de Heilige Gummarus start. Aan de bevolking wordt gevraagd om hun huizen massaal te bevlaggen. Vlaggen kunnen aan 10 euro bekomen worden bij Toerisme Lier. Bovendien wordt op beide zondagen een rijk geïllustreerde programmabrochure met achtergrondinformatie en een uurschema, te koop aangeboden.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.